FOTO: Pionir eko proizvodnje mesa: Naši kupci ne mare za 10% poskupljenja

Autor: Marta Duić , 20. svibanj 2022. u 07:00
Foto: PD

Jedini hrvatski ekološki proizvođač koji ima zatvoren kompletan ciklus – od polja do stola, ulaže u udvostručavanje kapaciteta.

Tvrtka Natura Beef, koja se na Krbavskom polju bavi ekološkim stočarstvom i proizvodnjom mesa planira u naredne tri godine udvostručiti proizvodnju te povećati broj prodajna mjesta.

Kako kaže Mladen Kušeković, vlasnik ove tvrtke iz Udbine koja ove godine obilježava 15. obljetnicu, prvo kane otvoriti još jedne mesnicu u Zagrebu, dok bi sljedeće novo prodajno mjesto bilo negdje na jadranskoj obali.

“Nakon dugih godina upornog rada, ulaganja i primjene novih tehnologija te znanja u stočarstvu i proizvodnji mesa, uspio sam postići svoju zamisao proizvodnje mesa iz ekološkog uzgoja, po principu ‘Od polja do stola’.

U ovaj posao ušao sam motiviran željom za dokazivanjem, da se kod nas može proizvesti visokokvalitetan proizvod te da se od toga može pristojno živjeti”, priča nam Kušeković na svojoj ličkoj farmi dodajući kako je najznačajnija godina za razvoj tvrtke bila 2013. kad su ušli u sustav ekološkog uzgoja i proizvodnje.

Komore za odležavanje
Natura Beef jedini je hrvatski ekološki proizvođač mesa koji ima zatvoren kompletan ciklus – od reprodukcije do vlastitog tova, klaonice, prijevoza, hladnjače i maloprodaje u Zagrebu i Ljubljani. Kako nam otkriva Kušeković prilikom obilaska farme, sami sade i kulture koje koriste za ishranu životinja pa ih, primjerice, uskoro čeka košnja nasada jari graška i grahorica.

Oranice im se protežu na 140 hektara, a pašnjaci na 818. Žitarice pak nabavljaju u okolici Gradiške, od tvrtke Poljodavor, a budući da je i to ekološke proizvodnje, cijena je danas, veli vlasnik farme, barem kunu skuplja.

818

hektara pašnjaka ima tvrka Natura Beef na Krbavskom polju uz 140 ha oranica

“Ako imaš prirodne uvjete, onda u ekološkoj proizvodnji nema problema. Iako je u EU eko meso skuplje barem 15-20 posto, na domaćem tržištu razlike u cijenama nisu toliko drastične. Imamo sreće da se ekološka proizvodnja subvencionira i tu su stalno moguća ulaganja, ali da živimo samo od poticaja, ne bismo dugo.

Ako EU i ZPP ide u zelenom smjeru, ne vidim zašto to ne bismo iskoristili”, kaže Kušeković. Cilj mu je, kaže, postići da izlazna težina teladi bude što veća. S druge pak strane, požalio se i kako je ishrana za telad koja donedavno stajala 0,40 eura, sad je 0,60 po kilogramu. Iako je proizvodnja i uzgoj goveda smješten na farmi u Udbini, klanje i preradu obavljaju u klaonici u Gospiću koji su nedavno uzeli u najam.

“U Gospiću imamo i komore odležavanje naših steakova, a radimo po uzoru na Španjolce˝, kaže Kušeković. Iako meso odležavaju po španjolskim principima, krave su došle iz Francuske. Pojašnjava da su 2019. godine uvezli su 20 krava i jednog bika iz te zemlje.

Mladen Kušeković, vlasnik Natura Beefa/PD

Na farmi Natura Beef danas je oko 580 goveda svih kategorija – od rasplodnih grla, teladi, junadi za tov te podmlatka za daljnji rasplod. Oko 70 posto stada odnosi se na francusku mesnu pasminu Aubrac, dok se ostatak od oko 20 posto odnosi na križane mesne pasmine.

Najmanji broj goveda, oko 10 posto, pasmine je Blonde d´Aquitaine, također mesne pasmine koja se uzgaja u Francuskoj već duže od 100 godina i daje najbolje moguće rezultate na područjima s brojnim prirodnim ograničenjima, kakva su upravo na području na kojem se nalazi Natura Beef farma u Udbini. Stoga je Kušeković ˝kopirao˝ ono što Francuzi rade, a krajnji im je cilj smanjiti mliječnost, a povećati mesnost.

Zaposlenici iz svih krajeva
Trenutno proizvede oko 50 tona mesa godišnje, pola telećeg – pola junećeg. Osim vlastite mesnice na zagrebačkoj tržnici na Kvatriću, surađuju i s trgovinama domaće hrane u

Zagrebu, Mrkvica i Grga Čvarak te s pet dućana Mercatora u Ljubljani i Kranju.

“Mesnicu u Zagrebu otvorili smo u lipnju 2020. Budući da je junetina postala deficitarna roba, od ovog tjedna dižemo cijene za desetak posto, no našim kupcima one ionako nisu bitne, dapače često nam kažu da su i preniske za kvalitetu koju nudimo. Tjedne količine mesa koje plasiramo u Zagrebu su otprilike 400 – 450 kg junećega i oko 300 kg telećega mesa, dok u Sloveniju izvozimo 250 – 300 kg teletine”, kaže Kušeković.

Natura Beef danas zapošljava ukupno devet djelatnika od kojih je pet angažirano na poslovima oko farme, a ostali na poslovima u klaonici, prijevozu i prodaji mesa. Zaposlenici na farmi došli su u Udbinu iz raznih dijelova zemlje i regije, od Rovinja i Požege do Viteza, a neki su već više od desetljeća dio kolektiva.

Foto: PD

Poticaji koje Natura Beef dobiva za ekološku proizvodnju, a posebice nakon 2015. godine, bili su, kaže vlasnik, presudni za značajne investicije u uzgoj i proizvodnju. On tvrdi da sav novac koji dobiju po toj osnovi služe kao ulaganje u daljnji razvoj.

Kušeković

Ako imaš prirodne uvjete, onda u ekološkoj proizvodnji nema problema. Iako je u EU eko meso skuplje barem 15-20 posto, na domaćem tržištu razlike u cijenama nisu toliko drastične.

Što se tiče sredstava iz Fonda ruralnog razvoja tu je, priznaje, situacija nešto lošija i uspjeli su dosad iskoristiti novac iz dva natječaja iz 2016. godine, u ukupnom iznosu od oko dva milijuna kuna.

“Krenuli smo davne 2008. godine s nešto vlastitog kapitala i prvim kreditom banke u iznosu od ukupno oko dva milijuna kuna. Tijekom svih ovih godina uloženo je ukupno dodatnih oko 3 do 3,5 milijuna eura odnosno oko 25 milijuna kuna u objekte, opremu, rasplodna grla, strojeve te poljoprivrednu mehanizaciju pa sve do uređenja prostora za prodaju i distribuciju mesa”, objasnio je Kušeković.

Dodaje kako tvrtka još otplaćuje investicijski kredit iz 2015. godine u iznosu od 730.000 eura, dok se značajan dio poljoprivredne mehanizacije i opreme financira putem leasinga.

“Ima kod nas niz apsurda. Primjerice, iako poslujemo u Ličko-senjskoj županiji, nismo prošli na natječaju za mjeru 4.4. u kojoj smo računali na izgradnju nastambe za zaštitu od vukova. Nitko iz naše županije nije prošao, a mi smo u tu investiciju krenuli odmah dok rezultati nisu objavljeni, računajući na zdrav razum i na kraju smo sami investirali 1,1 milijun kuna˝, požalio se Kušeković.

Foto: PD

Djed i unuk u biznisu
Lička pramenka Zdeno Ramljak nositelj je OPG-a Ramljak smještenog u Korenici koji na 400 hektara uzgaja 1000 ovaca, 20 konja, 80 teladi i 20 krava. Obiteljski je to posao u koji je Zdeno ušao s djedom Franjom koji i danas čuva ovce na ispaši kao i kada su osnovali ovaj OPG.

Nakon što je djed Franjo našao zemlju, bacili su se u stočarstvo, što ne čudi jer je djed Franjo u BIH dok nisu postali izbjeglice imao farmu s više od 2000 koka nesilica. Osim Zdenine supruge, u poslu su i brat i njegova supruga, djed i baka – a imaju i dvoje zaposlenih.

“Na našim pašnjacima je eko proizvodnja, a osim što sami kosimo i spremamo travu, paletiranu djetelinu uzimamo od OPG-a iz Slavonskog Broda. Iako je veliko prostranstvo, nedostaje nam još barem 200 hektara.

Da dobijemo dugoročnu koncesiju, a ne kao dosad privremeni zakup koji produljujemo svakih pet, pa dvije godine, imali bismo prostora i za velike planove. Sigurno bismo tada povećali i broj krava i gradili štale˝, kaže Ramljak.

Iz EU fondova povukli su novac za ruralni turizam i izgradili drvenu kuću, a uložili su i u mehanizaciju – mini utovarivač i balirku te za izgradnju skladišta, a iako uzgajaju samo ličku pramenku koja ima EU oznaku i dalje kaže Ramljak, moraju raditi na brendiranju i prepoznatljivosti ličke janjetine.

Komentirajte prvi

New Report

Close