Uprava CA odbila prijedlog sindikata, štrajk se nastavlja

Autor: Marija Crnjak , 16. svibanj 2013. u 15:06
Davor Puklavec/PIXSELL

Dva sindikata CA traže da se poslodavac obveže da neće dovoditi u pitanje legalnost štrajka, niti dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali.

Uprava Croatia Airlinesa (CA) odbila je danas prijedlog sindikata pilota i kabinskog osoblja da će prekinuti štrajk ako će se, dok traju kolektivni pregovori, na njih primjenjivati stari kolektivni ugovor (KU) koji im je osiguravao znatno veća primanja, nakon čega su sindikati odlučili nastaviti sa štrajkom koji se nastavlja treći dan.

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) ponudili su danas Upravi CA da će u 14 sati prekinuti štrajk ako prihvati četiri uvjeta.

Prvi je uvjet da se za vrijeme trajanja pregovora nastavi na njih primjenjivati stari KU, koji je istekao krajem ožujka, s iznimkom da su piloti voljni posebno razmatrati problem korištenja godišnjih odmora.

Drugi je osiguranje pravnih pretpostavki za nastavak industrijskih akcija, uključujući i štrajk. Treći je uvjet da poslodavac odustane od najavljenih otkaza za 42 člana kabinskih posada koji su bili na bolovanju 1. i 2. svibnja, a četvrti da Uprava neće dovoditi u pitanje zakonitost štrajka niti dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su štrajkali.

Po riječima potpredsjednika HSPP-a Tomislava Gradišara, njihov je prijedlog motiviran željom da se što prije prekine štrajk i nanošenje štete kompaniji, a pristanak na sindikalnu ponudu stajalo bi CA svega dvadesetak tisuća kuna dnevno, umjesto šteta koje nadmašuju milijun kuna.

No, Uprava je odbila polovicu njihovih uvjeta, ističući da ne može pristati na primjenu starog KU-a i zadržavanje prava na nastavak štrajka.

Član Uprave Zlatko Širac izjavio je novinarima da je poslodavac spreman odustati od otkaza stjuardesama, kao i suzdržati se od preispitivanja zakonitosti štrajka. Ipak, štrajkašima neće isplatiti plaće za vrijeme provedeno u štrajku.

No, neprihvatljivo nam je da sindikati zadržavaju pravo na nastavak štrajka, jer to pokazuje da ne žele pristupiti pregovorima u dobroj vjeri, kaže Širac.

Osim toga, Uprava ne može pristati na primjenu prava iz starog KU-a, jer je predmet pregovora novi KU, koji su dosad potpisali predstavnici četiriju ostalih sindikata koji djeluju u CA.

Glavni predmet spoticanja upravo je novi KU, jer piloti i stjuardese tvrde da se uštede predviđene restrukturiranjem žele ostvariti preko njihovih leđa – na njima bi se uštedjelo 10 milijuna kuna, a na ostalim zaposlenicima CA-a milijun kuna.

Odgovor Uprave ogorčio je članove sindikata, koji su pred novinarima aklamacijom zatražili nastavak štrajka.

Predstavnica SKOZ-a Ivana Lojo izrazila je razočaranje stajalištem premijera Zorana Milanovića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića koji, po njezinom mišljenju, "slušaju samo jednu stranu priče".

Žalosno je da je resorni ministar prije godinu dana SKOZ-u rekao kako se smanjenje plaća, ako ga bude, neće primjenjivati samo na jednu kategoriju radnika, a sada se upravo to dešava, rekla je Lojo.

Po procjenama Uprave, nacionalni avioprijevoznik zbog štrajka i poremećaja u zračnom prometu danas će izgubiti oko 1,2 milijuna kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

ovu firmu pod hitno treba nekome uvalit pa makar i za đabe!!!

Ma dobro da ste shvatili.Ova Vlada nije ona HZD-ova da kupuje socijalni mir i to pred izbore.To je prošlo vrijeme.
I pitanje:Kolike plaće imaju sindikalni povjerenici i tko ih plaća u svim našim javnim poduzečima i dali to znaju obični radnici?

Ako je ovo doseg vašeg štrajka onda nešto jako grdo ne štima u vašim glavama!
Zašto.

Pa to ste sve imali prije štrajka!

New Report

Close