Osmislili održivo rješenje kojim će se smanjiti količina otpada od tekstila

Autor: Josipa Ban , 02. srpanj 2023. u 22:00
Tvorci projekta ReCLo su u sklopu programa HAMAG-BICRO-a i BOND-a nagrađeni novčanim iznosom/PD

Niko Bucalo i Fran Čutura pobjednici su Programa studentskog poduzetništva čiji je cilj razvoj ideja i jačanje vještina.

Projekt ReCLo pobjednik je ovogodišnjeg Programa studentskog poduzetništva koji je pokrenuo HAMAG-BICRO u okviru programa BOND2.

Projekt čiji je cilj uspostava infrastrukture za upravljanje otpadnim tekstilom tako je proglašen najboljim u konkurenciji deset studentskih timova koji su sudjelovali u Programu.

Iza projekta stoje Niko Bucalo i Fran Čutura. Bucalo, koji je upravo završio prijediplomski studij računarstvana FER-u, smjer programsko inženjerstvo, pobjedi se, kaže, nadao, no znao je da je neće biti lako.

Platforma Internet tekstila
“Među mnogim sjajnim prijavljenim projektima cijelo smo vrijeme bili svjesni da pobjeda nije zajamčena, ali smo uložili napor, vjerovali u svoj projekt i dobili medalju. Predanost projektu zaista je bila velika”, ističe.

Objašnjava i da se projekt ReCLo, za koji su nagrađeni iznosom od tri tisuće eura te vaučerom od pet tisuća eura tvrtke Infobip, bavi recikliranjem tekstila. “Projekt predstavlja inovativno rješenje za problem otpada od tekstila.

11

kilograma tekstila godišnje prosječno baci građanin EU, a globalno se reciklira samo 12 posto bačene odjeće

Bavi se upravljanjem otpadom, odnosno na jednome mjestu prikupljanjem, sortiranjem i pretvaranjem otpadnih tekstilnih materijala u nove proizvode. Osnovna je ideja stvaranje održive i ekološki prihvatljive infrastrukture recikliranja tekstila, koja omogućuje ponovnu upotrebu tkanina i smanjenje negativnog utjecaja industrije odjeće na okoliš”, objašnjava Niko Bucalo.

Usto, u sklopu projekta bi trebala biti razvijena platforma “Internet tekstila”, a koja bi trebala olakšati praćenje otpadnog tekstila. Inače, ovo nije prvi projekt Nike Bucala vezan uz otpadni tekstil. Prije tri godine, 2020., pokrenuo je modni brend AlaVeru. Ovaj brend od starih i odbačenih odjevnih predmeta, prenamjenjujući ih, čini nove, ponovno nosive.

Cilj mu je bio osvijestiti građane da se kroz ponovnu upotrebu, odnosno upcycling, odjeći može dati nova privlačnost te da i staro, uz male preinake, i dalje može biti nosivo. O njegovom značaju govori i činjenica da je nagrađen Rektorovom nagradom za timski znanstveni i umjetnički rad.

Bucalo kaže da je ReCLo nadogradnja projekta AlaVera. Koliko su takvi projekti nužni potvrđuju i brojke. Europska komisija tako navodi da svaki Europljanin godišnje baci oko 11 kilograma tekstila. Godišnje, na svjetsko razini, baci se 1,92 milijuna tona tekstila, a pretpostavlja se da će ta brojka samo rasti jer ljudi sve kraće nose kupljeno.

Trenutno, procjenjuje se, isti komad odjeće obučemo između sedam do deset puta prije nego što ga bacimo. Istovremeno, na globalnoj se razini reciklira tek 12% odbačene odjeće. Tome je tako jer je reciklirati proizvođačima i dalje skuplje od nove proizvodnje.

Procjenjuje se da se isti komad odjeće odjene između sedam do deset puta prije nego što se baci/Shutterstock

Projekt ReCLo stoga može biti dio rješenja ovog velikog svjetskog problema. “Cilj je pružiti društvu održivo rješenje koje će smanjiti količinu otpada od tekstila i potaknuti svijest o važnosti recikliranja u tekstilnoj industriji. Želimo postići promjenu paradigme u proizvodnji i potrošnji tekstila te potaknuti tvrtke i dionike procesa da se pridruže pokretu održivosti”, kaže Bucalo. Dodaje i da imaju vrlo ambiciozne planove.

“Želimo nastaviti razvijati i usavršavati naš proces recikliranja tekstila uz pomoć partnera iz industrije i tako proširiti našu ideju na tržištu. Planovi su surađivati i s modnim brendovima i proizvođačima kako bismo potaknuli održive prakse kroz cijelu industrijsku hijerarhiju”, navodi ovaj mladi student kojeg u privatnom biznisu najviše privlači “mogućnost stvaranja, ostvarivanje vizije i kreativna sloboda”.

Prijavila se 72 studentska tima
“Održiva moda posebno me privukla jer koliko god se na prvu možda ne činilo, ima tu mnogo matematike. Želim doprinijeti rješavanju problema tekstilnog otpada i problema utjecaja modne industrije na okoliš i na društvo”, ističe Bucalo.

Bucalo

Želimo postići promjenu paradigme u proizvodnji i potrošnji tekstila.

O poduzetništvu je mnogo naučio i kroz Program studentskog poduzetništva na koji se s kolegom Franom prijavio kako bi dobili podršku, mentorstvo i resurse potrebne za razvoj i pokretanje projekta.

“Iskustvo sudjelovanja u Programu studentskog poduzetništva bilo je izuzetno vrijedno. Imali smo priliku naučiti mnogo o različitim aspektima poslovanja, poput razvoja poslovne strategije, financijskog upravljanja i upravljanja resursima. Najkorisnije je bilo mentorstvo i mreža poznanstva koju smo dobili”, navodi Bucalo.

Inače, cilj je Programa koji je pokrenuo HAMAG-BICRO te ga realizirao uz pomoć Udruge Mreža BOND, potaknuti studente na razvoj vlastitih poduzetničkih ideja i jačanje njihovih vještina u vođenju i upravljanju poduzetničkim pothvatima.

Da među mladima ima interesa za poduzetništvo govori i činjenica da se za sudjelovanje u Program prijavila čak 72 studentska tima. Za ulazak u finale odabrano je njih 56, a svima je omogućena edukacija o poduzetničkim pothvatima, umrežavanje s poduzetnicima, mentorska podrška tijekom izrade vlastitih projekata, kao i stručna praksa ili stipendiranje u tvrtkama partnerima Programa.

Osim projekta ReCLo nagrađena su još dva projekta – Thorondrone te Intellipack. Projektom Thorondrone Domagoj Ćorić i Antonio Butiga planiraju projektiranje električnih letjelica fiksnih krila. Iza treće plasiranog projekta Intellipack stoje Fabijan Šiškić, Antonija Štajhofer i Tajana Pancer koji rade na primjeni inteligentnog pakiranja za svježe meso.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close