Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Jela pomoći

Opskrbljujući najranjivije potvrđuju da je domaća prehrambena proizvodnja krucijalna

Meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, kavu, čaj, ulje, sokove, kekse, gotove i smrznute proizvode, dječju hranu kao i novac dali za bolnice, Crveni križ…

Marta Duić
10. svibanj 2020. u 22:00
Pik Vrbovec ukupno je darovao tri tone proizvoda za Crveni križ Vrbovec, socijalnu samoposlugu Vukovar i studentski dom Cvjetno

Humanitarnu stranu u ovim izazovnim vremenima pokazale su brojne domaće prehrambene kompanije poput Pika Vrbovec, Gavrilovića, Grupe Pivac, Francka, Dukata, Grupe Vindija, Zvijezde, Podravke, Leda i Kraša.

Davši financijske ili donacije u proizvodima bolnicama, Hrvatskom Crvenom križu, Caritasu ili pak Studentskom centru Zagreb i dječjim ustanovama domaće kompanije pokazale su kako je društveno odgovorno poslovanje ključ uspjeha. Mesna industrija Pik Vrbovec svake godine izdvaja značajna sredstva za donacije i sponzorstva brojnih udruga i ustanova, ali i privatnih osoba. Kompanija je tako i u ovim teškim vremenima iskazala solidarnost donacijama najugroženijim skupinama.

Obuhvatili i regiju

Ukupna količina donacija iznosi gotovo tri tone Pikovih proizvoda koji su bili namijenjeni Crvenom križu Vrbovec za pomoć lokalnoj zajednici, socijalnoj samoposluzi Vukovar koja ima oko 600 korisnika te građanima koji su, nakon potresa koji je zadesio Zagreb, privremeno smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje. Kako ističu iz kompanije, ovim, kao i brojnim drugim donacijama, osim što djeluju društveno odgovorno i pomažu potrebitima, također žele potaknuti i ostale kompanije da djeluju humanitarno prema onima kojima je takva pomoć uistinu potrebna.

14

14 tona mesa i prerađevina donirala je Mesna industrija Gavrilović bolnicama diljem Hrvatske, te Crvenom križu Zagreb i Studentskom centru

Pik Vrbovec je i kompanija iz sustava Fortenova grupe, koja je sa svojim ostalim kompanijama u cijeloj regiji donirala više od četiri milijuna kuna za vrijeme pandemije koronavirusa. Fortenova grupa je tako donirala pola milijuna jednokratnih zaštitnih maski ukupne vrijednosti dva milijuna kuna Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH. Ujedno su kompanije Fortenova grupe u Hrvatskoj – Konzum, Pik Vrbovec, Jamnica, Zvijezda, Belje i Ledo pomagale od početka krize bolnicama, Crvenom križu te različitim udrugama koje se brinu o potrebitima, u novcu i proizvodima, a isto su radile i kompanije u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje su značajno pomogle u osiguravanju osnovnih potrepština za borbu protiv širenja koronavirusa.

Društvena odgovornost visoko je na ljestvici prioriteta u poslovanju Mesne industrije Gavrilović. Tako su, za vrijeme koronavirusa i nakon potresa u Zagrebu, donirali više od 14 tona robe bolnicama i institucijama. Na popisu bolnica kojima su dostavili svoje artikle su KBC Dubrava, KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Opća bolnica Šibensko-kninske županije, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, Opća bolnica Dr. Josip Benčević Slavonski brod, Opća bolnica Zadar, Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić Sisak, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, SD Cvjetno naselje i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb.

Stalni dio misije

Doprinos lokalnoj zajednici važan je dio misije i Grupe Pivac. “Ponosimo se brojnim donacijskim programima kojima kontinuirano pomažemo zajednici u kojoj djelujemo i njenim članovima. Stoga smo i tijekom izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom i potresom koji su zadesili Hrvatsku i Zagreb donacijama naših proizvoda nastojali olakšati situaciju onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Tijekom ožujka i travnja donirali smo tako socijalnoj samoposluzi i Centru za beskućnike u Karlovcu, kao i 18 obitelji iz samog epicentra potresa, Mjesnog odbora Markuševac u Zagrebu, koje su se zbog razornih posljedica potresa morale iseliti iz svojih domova.

950

tisuća kuna odrekao se Podravkin menadžment iz osobnih primanja, te ih preusmjerio za potrebe nabavke medicinske opreme bolnicama u Hrvatskoj

Također, rado smo udovoljili zamolbama medicinskog osoblja čakovečke bolnice, kao i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, doniravši proizvode za medicinske sestre i trijažni šator, odnosno pomoć u paketima koji su uoči uskršnjih blagdana podijeljeni socijalno ugroženim obiteljima. Veseli nas što smo našim proizvodima, kao što su trajne kobasice i salame, trajna mesa i konzerve, barem malo pomogli onima na čije se živote i svakodnevicu ova kritična situacija najteže odrazila. I dalje ćemo, koliko god smo u mogućnosti, nastojati pomagati najranjivijim pojedincima i skupinama, što je i dosad bila naša uobičajena praksa”, poručili su iz Grupe Pivac.

Izravne dostave

Kraš kao društveno odgovorna kompanija kontinuirano godinama donira sredstva, a u izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom koronavirusa te razornim potresom u Zagrebu, hrvatski konditorski prvak pojačao je svoje humanitarne aktivnosti s naglaskom na podršku zdravstvenom sektoru i pogođenima potresom.

Franck je za brojne institucije osigurao donacije u kavi, čaju, kao i aparatima za samoposluživanje s kavom i čajem u vrijednosti većoj od 300.000 kuna, kako bi pomogao i olakšao rad svima onima koji su danonoćno angažirani u borbi protiv pandemije i posljedica potresa u Zagrebu i okolici.

U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, vodeći proizvođač kave u Hrvatskoj je donacije raspodijelio zdravstvenim djelatnicima, hitnim službama i volonterima na adresama Nacionalnog stožera civilne zaštite te Gradskim društvima Crvenog križa u Zagrebu, Puli, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Također, Franckovi djelatnici, koji svakodnevno osiguravaju normalnu opskrbu tržišta u Hrvatskoj i regiji, organizirali su i izravnu dostavu donacija Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice te Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara.

New Report

Close