Općina u Istri zabranila gradnju kuća s ravnim krovovima, a imaju i dobar razlog

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 09:09
Foto: Unsplash

Dopušteni su samo za turističko-ugostiteljske objekte i poslovne zgrade.

Kosi krovovi, ožbukana fasada i škure dio su tradicijske gradnje na istarskom poluotoku. No, moderna gradnja u ruralnom prostoru uzima sve više maha. Za općinu Pićan to je neprihvatljivo. Stoga su prostornim planom odredili da je na obiteljske kuće obavezno postaviti kose krovove, javlja HRT.

“Nekako smo htjeli zaštiti tradicionalnu izvornu gradnju da stambene građevine mogu imati maksimalno 30 posto tlocrta zgrade ravno kao neke mansarde i terase”, naglasio je Dean Močinić, načelnik Općine Pićan.

Ravni krovovi i dalje su dopušteni na turističko-ugostiteljskim objektima i poslovnim zgradama. ” Recimo, jedan automehaničar ili jedna stolarija mogu imati ravni krov”, rekao je.

Slijedili su primjer iz Općine Barban. Uvjeti tradicijske gradnje ondje su na snazi od 2002. “Te mjere arhitektonskog plana koje se nalaze unutar našeg prostornog plana određuju i boje fasade, određuju smjerove sljemena krovova kao što sam rekao malo ranije, i nužnost korištenja tradicionalnih materijala od kamena, crjepova, sve ono što čini naš prostor onakvim kakav jest”, istaknuo je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban.

Struka smatra da treba ići korak dalje – voditi računa i o rasporedu gradnje, odnosno broju građevina u prostoru.

“Sada imamo primjer malih općina u Istri i Dalmaciji koje su zapravo manje od naselja kompleksa apartmanskih kuća i kuća za odmor”, govori Breda Bizjak, predsjednica društva arhitekata Istre.

Zaštita tradicijske gradnje korak je pri očuvanju identiteta mjesta. Identiteta koji nam polako nestaje u preizgrađenosti, ne samo urbanih već i ruralnih prostora u Istri.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Male općine u Istri su epicentar masovne apartmanizacije u vidu kuća za odmor.

Ni ravni ni kosi krovovi ne mijenjaju bit stvari, samo mazanje očiju javnosti..

Dosta loše. Ja bi iselio iz opcine koja se ne želi modernizirati.

New Report

Close