Izbjegavali veći porez: Novom tehnologijom pronašli im na tisuće neprijavljenih bazena

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2022. u 10:06
Foto: Pixabay

Vlasnici ovih bazena morat će platiti poreze. I to u iznosu od ukupno 10 milijuna eura.

Vlasti u Francuskoj koriste umjetnu inteligenciju kako bi pronašli nekoliko tisuća privatnih bazena. Vlasnici ovih bazena morat će platiti poreze ukupno, u iznosu od 10 milijuna eura.

Kompanije Google i Capgemini su razvile sustav umjetne inteligencije, kojim se mogu pronaći bazeni. Sustav se prije godinu dana počeo eksperimentalno primjenjivati u devet okruga i pronađeno je 20.356 bazena, a od sada se primjenjuje diljem Francuske.

Sve građevinske promjene na imovini, što se odnosi i na izgradnju bazena, moraju se u roku od 90 dana od završetka izgradnje prijaviti poreznoj upravi. Porez na imovinu je viši za one koji imaju bazen. Pa tako porez za bazen od 30 metara kvadratnih iznosi 200 eura godišnje.

Najavljeno je da će se spomenuti sustav primjenjivati i za pronalaženje druge neprijavljene imovine. Međutim, nadležni još imaju poteškoće u identifikaciji. Ponekad je teško na osnovu snimaka iz zraka utvrditi je li riječ o tome da je kuća dograđena ili je riječ o ceradi postavljenoj na tlo.

U travnju je ustanovljeno da stopa greške ovog sustava iznosi 30 posto. Događalo se da su solarni paneli identificirani kao bazeni, kao i to da nisu identificirane građevinske intervencije na prostoru ispod drveća. Upravo zbog toga se tehnologija usavršava.

Pretpostavlja se da u Francuskoj postoji 3,2 milijuna privatnih bazena te da je taj broj i prije pandemije koronavirusa počeo znatno rasti. Sustav umjetne inteligencije doprinijet će da se tijekom sljedeće godine naplati dodatnih 40 milijuna eura poreza.

Ovo se događa u trenutku kada ekolozi pozivaju na zabranu korištenja privatnih bazena zbog suše, piše list Guardian, a prenosi Klixba.

Komentirajte prvi

New Report

Close