Općina prodavala jeftino zemljišta za mlade obiteljima, na njima niknule vile za najam

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2023. u 10:38
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Sumještani tvrde kako u tim vilama ne žive mlade obitelji nego one služe isključivo kao kuće za odmor.

Prije gotovo 10 godina Općina Sukošan prodavala je jeftinije zemljišta kako bi pomogli mladim obiteljima da riješe svoje stambeno pitanje. Uvjet za kupovinu zemljišta po nižoj cijeni bilo je da su stanovnici općine, da nemaju niti jednu nekretninu te da nisu stariji od 40 godina.

Od 47 kupljenih zemljišta, na njih 14 niknule su vile za iznajmljivanje, a jedna se i prodaje i to za 750.000 eura, donosi Provjereno. Kako je to moguće, upitali su općinskog načelnika Antu Martinca.

– Odlukom i ugovorom nije zabranjeno da se netko ne može baviti dodatnom djelatnošću. Zašto ne, mislim da bi to bilo i dobro, da se mlade obitelji tamo gdje žive dodatno bave tim poslovima – kaže načelnik.

Međutim, sumještani tvrde kako u tim vilama ne žive mlade obitelji nego one služe isključivo kao kuće za odmor.

– Ja opet govorim da ne znam niti jednu takvu obitelj, niti jednu. Ponavljam, ako netko stvarno živi, ja bih voljela da mi se javi i, eto, neka javno kaže – ja sam izgradio i ja tu živim. Ali ja takve ne znam. Ne ja, nego ni mještani. Mještani isto kažu – tu nitko ne živi – kaže  Petra Žitko, županijska vijećnica.

Na ostalih trideset kupljenih parcela još nije niti započela gradnja iako se u ugovoru jasno navodi da građevinska dozvola mora biti riješena unutar tri godine, a gradnja nekretnine mora započeti unutar pet. U protivnom se zemljište vraća općini, ali po tržišnoj cijeni, ne po onoj po kojoj je kupljeno. To još uvijek nitko nije učinio. Kupci zemljište nisu smjeli prodavati u roku od deset godina. Ako bi se zbog više sile zemljište moralo prodati, pravo prvokupa po istoj cijeni zadržavala je općina.

Komentirajte prvi

New Report

Close