Odluka o vinjetama do kraja godine

Autor: Darko Bičak , 31. ožujak 2016. u 08:48
Kredit će uzeti od EBRD-a/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kredit od 250 mil. eura koristit će i za veliko restrukturiranje te otpremnine.

Hrvatske autoceste (HAC) uzeti će od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kredit od 250 milijuna eura koji će, između ostalog, biti namijenjen za financiranje otpremnina radnicima i kompletno restrukturiranje HAC-a.

Naime, kako je u srijedu kazao Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, novac od EBRD-a će se iskoristiti i za moguće uvođenja novog sustava naplate. Da li će se uvoditi vinjete, znat  će se do kraja godine. Dodao je da je ovo vrlo pozitivan zajam s kamatom od jedan posto. Hrvatska Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a kao i ugovora o zajmu između HAC-a i EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura.

Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom 6-mjesečni EURIBOR uvećan za 1 posto marže. Novac će se iskoristiti za zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita te za restrukturiranje društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC). HAC-u u 2016. na naplatu stiže ukupno 580 milijuna eura glavnica i kamata kredita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close