Ode pola plaće: U Zagrebu ispod ovog iznosa teško da će netko iznajmiti stan

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 10:04
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz sva poskupljenja, poskupilo je i stanovanje. U Zagrebu je najam stana uvijek bio skup, a posljednjih godina primjetan je stalan rast cijena najma.

Uglavnom 600 eura, osim ako je u pitanju jednosobni stan od dvadesetak kvadrata. Onda 450. Cijene su to najma na Trešnjevci-jug u Zagrebu ili, za one koji ne znaju baš svaku od 17 četvrti, u zapadnom dijelu grada, gdje se oko Jaruna trenutačno na Njuškalu ne može naći nekretnina ispod 500 eura, a na Vrbanima dostupni su stanovi u prosjeku 50-100 eura skuplji.

Na ostalim oglasnicima situacija je otprilike identična, a posebno dobar matematičar nije potreban da bi se došlo do podatka kako osobe u najmu polovicu svoje plaće daju isključivo za stanarinu, piše Večernji list. Prosjek zagrebački, što se mjesečnih primanja tiče, oko 1100 je eura, s tim da se u obzir moraju uzeti dva faktora; prosjek je u pitanju, što znači da su u računici i plaće blagajnica u lokalnoj trgovini, a i menadžera u najvećim hrvatskim tvrtkama te, uz stanarinu, trebaju se platiti i računi. Nisu skupi stanovi nikakva novost, doduše, rast njihovih cijena trend je koji traje već nekoliko godina, pogotovo otkako su vlasnici stanova otkrili turiste pa svoje nekretnine upogonili za dnevna “izdavanja”.

Infografika pokazuje iznos najma stana u svjetskim metropolama novijeg jednosobnog stana povrsine oko 60 kvadratnih metara u dobroj gradskoj cetvrti. Najskuplji najam je u Tokiju gdje treba izdvojiti 3.180 eura, potom slijedi Washington (1.927 eura) i Luksemburg (1.750 eura). Najam takvog stana u Zagrebu je oko 680 eura te je 45 posto skuplji od najma stana u varsavi. Zanimljivo je da je najam stana u Tokiju skuplji cak 361 % od najma stana u Bruxellesu. Foto: Marko Picek/PIXSELL

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

10 ojra kvadrat je realnost.. 15 nije

New Report

Close