Zagreb uvodi novi model, najam stanova mnogima će biti daleko skuplji

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 07:50
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Grad Zagreb namjerava uvesti novi model određivanja najamnine gradskih stanova, pri čemu glavni kriterij više ne bi bila kvadratura stana koji se iznajmljuje, nego visina primanja po članu kućanstva. Nacrt prijedloga je u javnom savjetovanju – oporba tvrdi da je pun nelogičnosti te da će izazvati enormni porast cijena najma stanova.

Kada se Dijana Trošelj prije 10 godina javila na javni poziv za najam stana, tada se, kaže, poticala izvrsnost, trebala je samo dokazati da je financijski sposobna plaćati svoje obveze.

– Ja nemam djecu, nemam muža, nemam razloga kupovati stan. Znači, za mene je najam dobro rješenje. Imam sedam godina do mirovine – navedite mi banku koja će mi dati stambeni kredit, kaže za HRT.

Novim prijedlogom neugodno je iznenađena kao i ostalih 6000 obitelji koje žive u gradskim stanovima. Kaže – čim se uvodi imovinski cenzus, a izbacuje kategorija javno-najamnog stana, mnogi će završiti na ulici.

– Ne samo da će brojni od njih izgubiti stan nego i onima koji ostanu u stanovima bit će egzistencija materijalno uređena – jer nova odluka predviđa porast cijena u nekim slučajevima čak do 11 puta, tvrdi nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Ivica Lovrić.

Stari model mladim je obiteljima i samcima omogućio lakši dolazak do stana i sigurnu budućnost. To se novom odlukom ukida i uvodi model priuštivih stanova.

– Čini nam se taj model pravičan, jer na taj način one s visokim primanjima destimulira da budu u gradskim stanovima. Pretpostavka je da oni mogu biti i na tržištu, tako da se fond gradskih stanova oslobodi za potrebitije, kazao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

– Socijalno osvještena uprava grada bi vjerojatno pstepeno dizala cijenu. Da su oni digli sad cijenu 30 posto, ne bi nam bilo drago, ali bismo svi prihvatili i svi bi smo bili to sposobni platiti, dodaje Dijana Trošelj.

Kreće se u reviziju stanara i samih prostora, a u prijedlogu novog pravilnika stoji da će pravo na gradski stan imati i oni koji u Zagrebu žive samo jednu godinu, do sada je to bilo 10.

Pitam se, znači li to da ćemo napraviti zamjenu stanovništva – ovi ljudi koji su ovdje idu u Irsku, a oni iz Poriina dolaze u ove stanove, pita zastupnica u Gradskoj skupštini Gordana Rusak.

– Ne mogu se oteti dojmu da su Tomašević i njegovi suradnici itekako svjesni i da ovaj novi model javnog stanovanja u gradu Zagrebu žele iskoristiti za politiku etničkog čišćenja Zagrepčana, dodaje Ivica Lovrić.

Smeta činjenica što je tako važna odluka dana u javnu raspravu kada je većina na godišnjem odmoru – no o tome će se još raspravljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close