Od sutra na snazi novi sustav liječničkih pregleda

Autor: Poslovni.hr/HRT , 01. rujan 2013. u 11:21
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite.

Sutra počinje primjena novog modela upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje, kako bi se smanjile liste čekanja i uštedio proračunski novac. Za bolovanja će biti mjerodavni isključivo liječnici obiteljske medicine i morat će biti potkrijepljena nalazima, a propisivat će se jeftiniji generički lijekovi. Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, a prijeoperativne pretrage više se neće obavljati u bolnicama nego u domovima zdravlja.

Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje. HZZO će i dalje kontrolirati nalaze, što ponekad dodatno opterećuje rad liječnika, ali predsjednica obiteljske medicine u Hrvatskom liječnikom zboru dr. Lidija Gović Golčić kaže da se odgovorni liječnici nemaju čega bojati. "Mislim da savjesno i odgovorno vodimo naša bolovanja, pratimo pacijente koji su na bolovanju. Sigurno da će biti određenih kontrola, ali da smo mi odgovorni za kompletno praćenje, zatvaranje bolovanja također podržavam i smatram da je to u redu", rekla je.

Novost je što će bolesnik upućen na hitni bolnički prijem s jednom uputnicom u sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici, a hitnu medicinsku pomoć će se kao i do sada moći dobiti bez uputnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close