Od rekordnih 2 milijarde eura zaduženja, evo na što će se potrošiti pola

Autor: Jadranka Dozan , 12. lipanj 2020. u 11:52
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Godišnja kuponska kamata na kraju je utvrđena na 1,5%, uz prinos za investitore od 1,643%.

U prvom ovogodišnjem izlasku na međunarodno tržište kapitala Ministarstvo financija riješilo je znatan dio potreba financiranja. U srijedu je zaključeno izdanje euroobveznice od rekordnih dvije milijarde eura.

To znači da je Zdravko Marić povrh iznosa potrebnog za srpanjsku otplatu 1,25 mlrd. USD po obveznici iz 2010. osigurao i približno milijardu eura za proračunsko financiranje protukriznih mjera zbog korone. U pogledu financiranja, dakle, ovog ljeta nema pritisaka.

Izdanje je, očekivano, realizirano na rok od 11 godina. Godišnja kuponska kamata na kraju je utvrđena na 1,5%, uz prinos za investitore od 1,643%. S obzirom na kamatu koja se plaćala na dolarsku obveznicu, refinanciranje znači godišnju uštedu na kamatama od gotovo 360 mil. kuna, izračunali su u Katančićevoj.

Novo izdanje realizirano je bez premije u odnosu na tržišne prinose te ročnosti duga, a to je umnogome posljedica velike potražnje investitora, njih oko 400. U konačnici je ona iznosila 8,4 mlrd. eura ili 4,2 puta više od iznosa izdanja.

To je omogućilo da se inicijalna cijena do zaključenja spusti za čak gotovo pola postotnog boda, ističu u Ministarstvu. Sve u svemu, bila je to još jedna dobro tempirana operacija ministra Marića, a i u takvima uvijek treba i malo sreće.

Primjerice, prije 20-ak dana tržišni prinosi rezultirali bi skupljim zaduženjem jer su na 10-godišnji hrvatski dug premašivali 2%.

Nakon što je prije dva tjedna EK iznijela plan za oporavak i prijedlog 7-godišnjeg proračuna EU prinosi su krenuli silazno, a u međuvremenu je vjetar u leđa za ogled s investitorima bila i potvrda rejtinga (Fitch), kao i ECB-ovi nalazi procjene kvalitete i otpornosti banaka.

Konačno, s obzirom na poruke Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) američkog Feda u srijedu, ispalo je dobro i što je upis nove hrvatske euroobveznice bio prekjučer, a ne jučer.

Komentirajte prvi

New Report

Close