Kolinda Grabar Kitarović formalno neće imati plaću, ali će mnogo putovati uz jako izdašne dnevnice

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2020. u 11:37
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara, odnosno više od milijun kuna godišnje. Što je u usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima – uobičajeno.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nominirana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zajedno s predsjednikom Svjetske atletike Britancom Sebastianom Coeom, saudijskom princezom Reemom Bandar Al-Saud, Kubankom Marie de la Caridad Colon Ruenes i Battushig Batboldom iz Mongolije.

Njihovo imenovanje bit će potvrđeno na virtualnoj sjednici MOO-a koja će se održati 17. srpnja.

Članstvo u MOO-u iziskuje brojna putovanja jer član MOO-a kao izaslanik mora biti na svakom iole relevantnom sportskom natjecanju u svijetu, piše Jutarnji list koji se o svim detaljima raspitao kod Antuna Vrdoljaka koji je u strukturama MOO-a još od 1995. godine.

– Uz to, jasno, radno se posjećuju i kandidati za domaćinstva OI i ZOI, ali i cijeli niz drugih sastanaka u svrhu unaprjeđenja sporta u cjelini – kaže Vrdoljak.

Beneficije

Posao, dakle, nije profesionalan, niti honoraran, no MOO svakom članu najvišeg tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza i smješataja, te dnevnice od 900 američkih dolara (“obični” članovi imaju 450 dolara) plus 7000 dolara godišnje za administrativne troškove. U prijevodu, ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara, odnosno više od milijun kuna godišnje. Što je u usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima – uobičajeno.

Ujedno, Grabar-Kitarović će kao članica MOO-a moći putovati zajedno sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje, jer to je uobičajena praksa unutar MOO-a. Konačno, kada jednom postanete član MOO-a, onda ste dio te strukture sve do svoje smrti. Aktivni član možete biti do dobi od 70 godina, a nakon toga, baš poput Vrdoljaka, postajete počasni član MOO-a, uz daljnje aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close