Obnovljiva energija već iznad 70%, Hrvatska među pet najboljih u EU?

Autor: Darko Bičak , 02. listopad 2023. u 06:33
I vjetroelektrane su ostvarile dobru proizvodnju/IVO ČAGALJ/PIXSELL

Nastavi li se rast, do 2024. možemo dosegnuti gotovo 500 MW solara, kaže direktorica OIEH Maja Pokrovac.

Svi pokazatelji upućuju da će nam obnovljiva energija ostvariti udio veći od 70% godišnje proizvodnje električne energije, što bi Hrvatsku po pitanju zelene tranzicije svrstalo u top pet zemalja Europske unije.

Iako su podložne visokom stupnju neizvjesnosti, preliminarne brojke predviđaju da bi za podmirenje potrošnje doprinos energije vjetra, sunca, bioplina, biomase i geotermalne energije ove godine mogao dosegnuti 20% raspoložive energije.

Prema podacima HEP-ODS-a Hrvatska je 1. kolovoza imala 353 MW instaliranih solarnih elektrana, pa zbog ulaska u pogon novih proizvodnih kapaciteta u kolovozu bilježimo veliki rast proizvodnje sunčanih elektrana.

926

gigavatsata električne energije prodali smo u prvih osam mjeseci 2023.

Izdržali toplinski val
Kako stoji u analizi udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), u kolovozu su i vjetroelektrane ostvarile dobru proizvodnju, dok je proizvodnja iz geotermalnih kapaciteta bila znatno smanjena. Na satnom je nivou u prometu električne energije u kolovozu vidljiva velika promjenjivost dnevne potrošnje i vršnog opterećenja zbog vremenskih prilika tijekom mjeseca te utjecaja turističke sezone.

Zbog dobre hidrologije hidroelektrane su u kolovozu ostvarile veliku proizvodnju, ali su i naše termoelektrane radile pojačano. Termoelektrana Plomin bilježi proizvodnju od 145 GWh u kolovozu, dok su termoelektrane na plin proizvele 282 GWh. U kolovozu je zbog velike potrošnje bilo potrebno uvoziti dosta električne energije, točnije 160 Gwh. Maksimalni uvoz iznosio je 1371 MWh/h, a najviše smo uvozili za vrijeme toplinskog vala u razdoblju od 21. do 27. kolovoza. Reverzibilna RHE Velebit bila je skoro cijeli mjesec izvan pogona.

“Snažan rast proizvodnih kapaciteta sunčanih elektrana u proteklih godinu dana kreće se po eksponencijalnoj krivulji. Ako se rast nastavi do kraja godine možemo dosegnuti gotovo 500 MW solara, što će značajno pridonijeti uravnoteženoj elektroenergetskoj bilanci i u konačnici manjem uvozu.

Ukupna proizvodnja vjetroelektrana u kolovozu iznosila je 186.958 MWh, a faktor korištenja snage bio je 23%, što je više od višegodišnjeg prosjeka za ovaj mjesec. Prosječna proizvodnja vjetroelektrana u kolovozu je iznosila 251,3 MWh/h, maksimalna proizvodnja po satu iznosila je 774 MWh/h, a maksimalni faktor korištenja snage 70,9%”, navode iz OIEH kojima je na čelu direktorica Maja Pokrovac.

Električna energija koju su proizveli OIE pokrivala je na satnom nivou i do 50% potrošnje u kolovozu, a bilo je i razdoblja kad je pokrivala samo 3,2% potrošnje. Zbog povoljnog sadržaja vode u akumulacijama u sustavu je bilo većinom dovoljno resursa fleksibilnosti za usluge sustava i usluge uravnoteženja na strani proizvodnje, a dio je ostvaren na interkonekcijama (izvoz/uvoz) radi uravnoteženja sustava.

Maksimalni satni promet je iznosio 3872 MWh/h. Maksimalni satni tranzit je iznosio 850 MWh/h. Iz OIEH ističu da je prijenosna mreža sve to dobro izdržala, posebno za vrijeme toplinskog vala.

Lani uvoznici, sada izvoznici
Prema ovoj analizi, ukupni promet električne energije u elektroenergetskom sustavu Hrvatskoj u osam mjeseci ove godine je iznosio 17.352 GWh, od čega je raspoloživa energija, odnosno potražnja iznosila 13.246 Gwh.

U ovogodišnjem razdoblju bili smo i izvoznici električne energije dok smo je lani bili primorani uvoziti. Tako smo u prvih osam mjeseci ove godine prodali 926 GWh električne energije, dok smo u istom razdoblju lani kupili 1580 GWh. To čini razliku od 2506 GWh koja je, uz tržišne cijene električne energije, energetskim tvrtkama zasigurno donijela odlične financijske rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close