Objavljen grafčki prikaz odnosa cijepljenih i umrlih u EU: ‘Što je veća procijepljenost, to je manja smrtnost’

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2021. u 09:25
Foto: Europska komisija

Hrvatska je prošli tjedan prešla brojku od 10.000 umrlih u pandemiji, a jučer su umrle još 62 osobe.

Europska komisija objavila je grafički prikaz odnosa broja cijepljenih i broja umrlih. Podaci se temelje na podacima ECDC-ja, Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Podatke je EK objavila na svojem profilu na Twitteru. “Podaci pokazuju da što je veća procijepljenost, to je manja smrtnost”, napisali su.

Prema tim podacima, na vrhu procijepljenosti je Irska. Tamo je procijepljeno 93 posto odraslog stanovništva. Na milijun stanovnika imaju 15 umrlih u periodu od 14 dana. Na drugom mjestu je Portugal. Kod njih je procijepljeno 92 posto odraslih, a imaju 10 mrtvih na milijun stanovnika.

Malta bilježi 0 mrtvih na milijun stanovnika. Nakon Malte slijedi Danska s 89 posto procijepljenih i 10 umrlih na milijun stanovnika. Radi se o 14-dnevnom periodu.

Hrvatska je na 55 posto procijepljenih starijih od 18 godina te ima 168 umrlih od korone u istom periodu.

Na dnu tablice je i Slovačka. Ona ima 54 posto procijepljenih, ali odudara po broju umrlih. Bilježi ih 29 na milijun, znatno manje nego druge zemlje na dnu liste.

Najgore su Rumunjska i Bugarska. Rumunji su procijepili 43 posto odraslih i imaju 267 umrlih na milijun stanovnika. Bugari su debelo najgori s brojkama od 29 posto procijepljenih i 325 umrlih.

Hrvatska je, ponovimo, četvrta najgora po procijepljenosti. Iza nas su samo Slovačka, Rumunjska i Bugarska. Četvrti smo najgori u EU i po umrlima, sa 168 umrlih na milijun ljudi. Iza nas su, redom, Latvija (266 umrlih na milijun), Rumunjska (267) i Bugarska (325).

Hrvatska je prošli tjedan prešla brojku od 10.000 umrlih u pandemiji, a jučer su umrle još 62 osobe.

Komentari (1)
Pogledajte sve

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Weekly_death_statistics&stable#Hardest_hit_regions

Na linku se vidi broj umrlih od 01/2020 te je dvotjedni prosjek cijelo vrijeme oko 168 umrlih. Čak i onda kada nitko ili mali broj ljudi je bio cijepljen.

Poslovni hr želiš reći da je dvotjedni prosjek umrlih isti danas s oko 50% cijepljenih u HR i prije godinu dana kada je broj cijepljenih bio zanemariv?

Znao sam da podržavate ljude koji su na trgu u Zagrebu tražili ukidanje covid potvrda i to dokazujete s ovakim objavama.

New Report

Close