Novi mega-projekt vrijedan 68 milijuna eura: Zagreb će dobiti novi ulaz u grad

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2019. u 08:28
Ilustracija: Igor Kralj / Pixsell

HAC i Grad Zagreb krenuli su u realizaciju zajedničkog projekta.

Sljedeće godine trebala bi početi gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora čime će Zagreb dobiti novi, južni ulaz u grad. Time će se rasteretiti čvor Buzin i velikogorička cesta na kojima se u prometnim špicama stvaraju goleme gužve. Oni koji se, naime, sada preko Buzina uključuju na obilaznicu ili silaze s nje nakon gradnje vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora to će moći činiti na čvoru Jakuševac. U Hrvatskim autocestama (HAC) očekuju da će se gradnjom vijadukta 50 posto prometa s Buzina preusmjeriti na Jakuševac. A prosječni godišnji dnevni promet između ta dva čvora je čak 57.912 vozila.

Kako piše Večernji list, HAC i Grad Zagreb krenuli su u realizaciju zajedničkog projekta koji, osim gradnje nadvožnjaka, za što je zadužen HAC, uključuje i rekonstrukciju Sarajevske ceste koja će dobiti i tramvajsku prugu, a za taj dio je zadužen je Zagreb. Realizacijom projekta tako će se poboljšati i povezanost hrvatske metropole sa zračnom lukom.

Procijenjena vrijednost investicije je 68 milijuna eura. Od toga se na vijadukt i spoj na Sarajevsku cestu odnosi 48 milijuna eura, a na rekonstrukciju i proširenje te prometnice 13,3 milijuna eura, dok bi gradnja tramvajske pruge stajala 6,7 milijuna eura. U HAC-u kažu da im je želja da natječaj za gradnju vijadukta raspišu početkom sljedeće godine te da radovi krenu krajem 2020.

Komentari (5)
Pogledajte sve

https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/projekt-stoljeca-krece-gradnja-tramvajske-pruge-od-kvatrica-do-zracne-luke-slijede-velike-izmjene-u-prometu-jedini-problem-je-jedna-zgrada/5291347/
2016 je izjavljeno da će “građani ići do Velike Kosnice (Petruševca) u 2018.”
obećanje ludom radovanje. upravo je Bandit napravio od te poslovice svoje zlatno pravilo.

hahaha. nažalost, haha.
jer Zagreb nije dobio novu tramvajsku trasu već 18 godina, Rotor se ruje 2 godine bez konzultacije struke, a sad idu i tramvaj i cesta. i žičara, i tunel kroz sljeme i šta sve ne.

Super

Super

New Report

Close