Nakon šest godina čekanja građevinski sektor na točki preokreta

Autor: Suzana Varošanec , 06. prosinac 2021. u 22:01
Kao drugi korak potrebna će biti i intervencija u Zakon o javnoj nabavi (ZOJ)/D. Jaramaz/PIXSELL

Sektor će imati moderan alat za uređenje obveznih odnosa između naručitelja i izvođača iz ugovora o građenju.

Nakon šest godina čekanja građevinski sektor dolazi na točku preokreta u kojoj će imati moderan alat za uređenje obveznih odnosa između naručitelja i izvođača iz ugovora o građenju.

Očekuje se stoga veliko smanjenje broja građevinskih sporova, rast likvidnosti građevinskih tvrtki i novo zapošljavanje, te se s leđa izvođača u budućim ugovorima skida preveliki financijski teret uslijed porasta cijena zbog promijenjenih okolnosti koji bi inače sektor desetkovao.

Naime, s iznosa do 10% njihov rizik na do 3% smanjuju prve hrvatske Posebne uzance o građenju (PUG) koje su upravo donesene. Jučerašnjim svečanim činom potpisivanja od strane glavnog izvršnog direktora HUP-a Damira Zorića i predsjednika HGK-a Luke Barilović novi PUG lansiran je za objavu u NN-ima.

Time se zaokružuje višegodišnji proces izrade karakterističan po čak 5 neuspješnih verzija, dok je aktualnu svojom prethodnom suglasnošću na usuglašenu 6. verziju građevinske struke uz pomoć pravnika, omogućio ministar graditeljstva Darko Horvat, pa se može reći da će investicije iz NPOO-a kao i obnova dobiti kvalitetnu osnovu za ugovore o građenju.

Po općim ocjenama struke posrijedi je velik korak za sektor, ujedno kao drugi korak potrebna će biti i intervencija u Zakon o javnoj nabavi (ZOJ) tako da se i za javne naučitelje na planu ugovaranja projekata od obnove pa nadalje, uzance propišu kao obvezatne, iako nema prepreke da ih i prije toga koriste pod uvjetima da se tako odrede.

Kao treći po redu ministar tijekom višegodišnje izrade novih uzanci, a prvi koji je kroz aktivnosti svog resora te uz pomoć Ministarstva pravosuđa i uprave podržao ideju o potrebi modernizacije kodificiranih poslovnih običaja, Horvat je istaknuo da je u 6 mjeseci nastao dobar dokument, koji je tripartitno usuglašen I koji će uvelike pojasniti sve što sudionici gradnje moraju zadovoljiti da bi se projekt priveo kraju, sve naplatilo i ishodila uporabna dozvola.

Nova pravila ponašanja
“Oni koji smatraju da je FIDIC administrativno prekompliciran, dobivaju nova pravila ponašanja za koja svi oni koji imaju iskustva u graditeljstvu smatraju da će biti administrativno provedbenija, a u konačnici akterima dati puno više slobode u ugovaranju.

Ovaj dokument stvara odnos između naručitelja i izvođača koji će biti puno fleksibilniji u odnosu na opće i posebne uvjete temeljem ZOJ-a i Zakona o obveznim odnosima (ZOO), kao i varijanta FIDIC-a koje su u primjeni ustalile”, navodi Horvat.

107

uzanci 20 manje nego ranije, ima novi pravilnik iz 1977. godine

Operativnu ulogu u izradi imali su HUP-Udruga graditeljstva koju vodi Mirko Habijanec i Komorin Odjel za graditeljstvo s potpredsjednicom HGK-a Mirjanom Čagalj. Kako je ona navela, tri su razloga zašto je novi PUG bitan.

Pored toga što su trenutne uzance – još iz 1977. – zastarjele, izuzetno su bitne u građevinskim sporovima. Primjenom novih uzanci, tvrdi, smanjit će se broj i sudskih i izvansudskih sporova koji se tiču ugovora o građenju, koji predstavljaju jednu od najsloženijih vrsta pravnog spora i velike su vrijednosti.

“U novim je uzancama posebno važna ona koja govori o utjecaju klauzule o nepromjenjivosti cijena – kada se za neki projekt ugovara fiksna cijena, a ona vrijedi sve do nastupanja promijenjenih okolnosti.

U slučaju da se pojavi neka okolnost koju nije bilo moguće predvidjeti, primjerice veliki porast cijena građevinskog materijala u kratkom vremenu, izvođač kao i naručitelj može tražiti izmjenu cijene ako ta nova okolnost utječe na ugovorenu cijenu tako da ju poveća ili smanji za više od 3 posto”, kazala je Čagalj dodavši da se ovo odnosi na 3 posto ukupne cijene, a ne na jedinične cijene za koje se, ako je porast veći od 2 posto, uvodi mogućnost izmjene cijene od trenutka davanja ponude, a ne od sklapanja ugovora.

Ova uzanca proizašla je, kaže, iz činjenice da prosjek od davanja ponude do ugovaranja iznosi 8 mjeseci. Habijanec ocjenjuje da će uzance imati velik utjecaj na povećanje likvidnosti građevinskih tvrtki, a omogućit će daljnji razvoj građevinarstva i veće zapošljavanje.

Kad bi se po starom modelu dalje postupalo s rizikom povećanja cijena do 10 posto, u uvjetima poremećaja na tržištu, industrija koja ostvaruje marže na razini oko 5 posto bi propala, tvrdi Habijanec.

Dokument su simbolički potpisali predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić/PD

Prvi put i knjiga građenja
Da je za novi PUG najviše zainteresirana građevinska industrija, ali u konačnici i investitori te pravosuđe, tvrdi predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec, ujedno predsjednik Vijeća građevinara HGK.

Promjene su po njemu opsežne, od definicija pojmova do toga da se penali više neće naplaćivati do primopredaje nego do završetka radova. Nove uzance, ukupno njih 107 (20 manje u odnosu na stari PUG) definiraju što je jedinična i ukupna cijena, kako se rade ugovori, zatim tu je po prvi put i knjiga građenja, što su modeli za kalkulacije, a što jamstvo, pa se uvode i značajne promjene kod pitanja garancija za otklanjanje nedostataka.

Na prihvatljiviji se način reguliraju odnosi naručitelja i izvođača kroz utvrđivanje bankarskog jamstva: naručitelj ne može naplatiti nedostatke na teret jamstva dok god traje spor, ako izvođač pribavi produženje važenja jamstva, a nema ni pravo na zadržavanje dijela iznosa ugovorene cijene radova ako je izvođač predao bankarsko jamstvo ili neko drugo sredstvo osiguranja.

Velike promjene tiču se i radova po modelu ‘ključ u ruke’, i prema glavnom koordinatoru Radne skupine za usuglašavanje novog PUG-a, odvjetniku Mići Ljubenku, današnja potreba za regulacijom odnosa u graditeljstvu ukazuje na nužnost uređenja svih ovih pravila, kako bi se uskladila građevinska i sudska praksa. Nakon modernizacije PUG-a sada je, tvrdi, njegova uloga gotovo nezaobilazna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close