Najveći porezni dužnici ‘ekspresnim stečajem’ izbjeći će plaćanje državi

Autor: Suzana Varošanec , 04. studeni 2022. u 07:24
U prvih deset nalazi se tek jedna tvrtka koja nije zahvaćena stečajem ili likvidacijom/M. Lukunić/PIXSELL

Predvodnici ‘liste srama’ uglavnom su već otvorili skraćeni stečajni postupak.

Prema zadnjim objavama Financijske agencije koje se odnose na popis obveznika koji nisu ispunili obveze po Zakonu o računovodstvu (ZOR), smanjuje se broj poduzetnika koji navedene obveze krše.

Za obveznike koji su prekršili obvezu predaje godišnjih financijskih izvješća za statističke potrebe, Fina nema milosti i doznajemo da su već ispostavili prekršajne naloge. Za obveznike koji nisu predali izvješća idućeg tjedna kreću sa slanjem prekršajnih naloga. U oba slučaja to znači dva prekršajna naloga, i za pravnu i odgovornu osobu.

Pozitivan trend
Dosta toga se tako naplati, no najveća prednost ovog prekršajnog sankcioniranja jest u discipliniraju poduzetnika koji su dužni predavati financijska izvješća sukladno ZOR-u, pa u Fini potvrđuju pozitivan trend jer se iz godinu u godinu smanjuje broj prekršitelja.

S druge strane, sudeći prema Popisu poreznih obveznika koji udovoljavaju kriterijima za objavu duga na dan 31. listopada, broj pravnih osoba neplatiša – raste, a isto tako s te liste dolaze i novi stečajni dužnici, koje u stečajne procedure upućuje Fina.

Inače, najveći dužnici s liste tvrtki koju Porezna uprava već punih 10 godina objavljuje, poznato je, nalaze se u stečaju. Na vrhu je Damex gradnja u stečaju, u vlasništvu nekadašnjeg “kralja papira” Marinka Mikulića s iznosom duga od 187 milijuna kuna.

Slijedi stečajni dužnik Calm Brook s dugom od 98,5 milijuna kuna poduzetnika Deana Kolundžića. Građevinska tvrtka Ante gradnja, također stečajni dužnik, zagrebačkog poduzetnika Ante Jurkovića, na trećem je mjestu s 86,5 milijuna kuna duga. Sa 70 milijuna kuna duga slijedi Dalmacijavino u stečaju.

No, u ovoj godini primjećuje se da raste broj stečajnih dužnika, od kojih dio uglavnom najviše duguju državi. Takav je slučaj i petog po veličini dužnika zagrebačke tvrtke Gran Sol Adria. Na “lista srama” ova tvrtka nije evidentirana kao stečajni dužnik, no ljetos je otvoren njezin skraćeni stečajni postupak.

Od ukupno blizu 70 milijuna kuna duga, čak 67,3 milijuna kuna odnose se na javna davanja. I šesta po veličini sa 64 milijuna duga, zagrebačka Mijušković Gradnja, po prijedlogu Fine početkom godine završila je u skraćenom stečajnom postupku, koji je potom obustavljen.

Za sedmu po redu, tvrtku LD metal, prema podacima sudskog registra, određeno je skupno brisanje pokrenuto rješenjem od travnja ove godine, što znači brisanje nakon tri godine nedostavljanja svojih izvješća.

U prvih deset nalazi se tek jedna tvrtka koja nije zahvaćena stečajem ili likvidacijom, ali u javno dostupnim podacima nisu vidljiva njezina financijska izvješća.

Dug sve veći
Teza da država nema velike šanse za naplatu svojih tražbina tako dolazi do svog punog izražaja, posebice kad su posrijedi tvrtke koje se iz sudskog registra brišu nakon skraćenog stečajnog postupka.

Takve tvrtke nemaju imovine ni za troškove postupka. Zato se postupak brzo otvara i zatvara, a subjekt briše. Dosad nije istraženo područje uske veze između kršenja obveza po ZOR-u kojim se izbjegava transparentnost i zidanja poreznih dugovanja, koja se ne naplaćuju, iako ona postoji.

Primjerice, Fina evidentira u svojim popisima i tvrtku Gran Sol Adria i Mijušković Gradnju kao prekršitelje obveza iz ZOR-a. Broj poreznih dužnika i iznos dugovanja, međutim, nesmetano raste.

U odnosu na lanjsko ažuriranje sad je 15 više pravnih osoba dužnika, dok je iznos duga pravnih osoba ukupno veći za 163 milijuna kuna, a od 8,6 milijardi kuna ukupnog poreznog duga, gotovo 3 milijarde odnosi se na 1324 pravne osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close