Najesen stiže ‘veća’ povišica umirovljenicima zbog inflacije, postaje sve jasnije kojem se iznosu mogu nadati

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2022. u 08:43
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio podatke o iznosu bruto plaća za travanj 2022. godine, što daje još jedan faktor u konačnom izračunu iznosa usklađivanja mirovina ove jeseni.

Prije mjesec dana portal mirovina.hr objavio je prognozu HSU-ovog Željka Šempera, a ona je iznosila 5,75 posto. No inflacija i rast plaća čine svoje pa prognoza za usklađivanje u rujnu u ovom trenutku iznosi okruglih šest posto. Što to znači?

U ovom trenutku za izračun stope usklađivanja nedostaju nam samo tri podatka – inflacija za lipanj te bruto plaće za svibanj i lipanj. Zadnji podatak, o plaćama za lipanj, DZS bi trebao objaviti za točno dva mjeseca. Inflacija ne pokazuje znakove usporavanja, a plaće tradicionalno rastu ususret sezoni pa bi rujansko usklađivanje mogli biti i veće od šest posto.

Prosječna mirovina za 1,13 milijuna umirovljenika (bez braniteljske populacije) iznosi 2706 kuna, pa će ovim usklađivanjem narasti za 162 kune, pretpostavljaju na mirovina.hr.

Kada iz jednadžbe izbacimo mirovine koje Hrvatska isplaćuje u inozemstvo, prosjek mirovine raste na 3047 kuna, a njima se u rujnu smiješi usklađivanje od 182 kune.

Naravno, što su mirovine veće, poput onih saborskih, rast će biti veći. Saborski zastupnici, koji u ovom trenutku primaju 10.729 kuna mirovine, dobit će povišicu od 643 kune!

Komentirajte prvi

New Report

Close