Jedna skupina umirovljenika će dobro proći, drugi će dobiti u prosjeku 30-ak kuna veću mirovinu, a većina – ništa

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2022. u 11:36
Foto: Pixabay

Umirovljenički rezime situacije je poprilično jasan – obiteljske mirovine rastu solidno, najniže mirovine rastu sramotno, ali većina umirovljenika u Hrvatskoj shvatila je da njih u toj priči nema.

Umirovljenici najnoviju mirovinsku reformu, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, nisu dočekali onako pobjedonosno kako ju je najavila Vlada. Vrlo brzo uočili su da će samo jedna skupina relativno pristojno profitirati, druga će dobiti u prosjeku 30-ak kuna veću mirovinu, a većina – ništa. Upravo zbog ovog posljednjeg argumenta reformu ocjenjuju katastrofalnom, piše Mirovina.hr.

Svoje su čitatelje prije tjedan dana pitali jesu li zadovoljni s najnovijim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koji se uglavnom odnosi na reformu obiteljskih mirovina. Kako je najavljeno, svi korisnici obiteljske mirovine dobit će povećanje od 10 posto, uvest će se model korištenja osobne mirovine i mirovine preminulog partnera, a tu je još i sitna intervencija kod korisnika najnižih mirovina koji će u prosjeku dobiti 30-ak kuna povećanja.

Umirovljenički rezime situacije je poprilično jasan – obiteljske mirovine rastu solidno, najniže mirovine rastu sramotno, ali većina umirovljenika u Hrvatskoj shvatila je da njih u toj priči nema. Jedino čemu se mogu nadati jest standardnim dvogodišnjim usklađivanjima mirovine.

Polovica umirovljenika smatra da se radi o sramoti, a ne reformi

Tek manji dio naših čitatelja planirane najveće izmjene u mirovinskom sustavu u mandatu ove Vlade ocjenjuje pozitivnim. Od ukupno 1316 ispitanika, tek ih je 5,78% izrazilo zadovoljstvo jer ćemo napokon kao u pojedinim EU državama dobiti pravo nasljeđivanje mirovina. Tu je još i 12,01% umirovljenika koji reformu smatra kao korak u dobrom smjeru, ali misle da je reforma mogla biti značajnija. Pretpostavljamo kako se radi o korisnicima obiteljske mirovine koji će u cijeloj priči najviše profitirati.

Tu je i 7,75% korisnika najniže mirovine koji kažu da ne mogu biti sretni zbog povećanja od 1,5 posto u 2023. i još jednog takvog povećanja u 2025. godini. Razlog je jasan – prosječna najniža mirovina s prvim danom iduće godine raste za 30-ak kuna.

I sada dolazimo do većeg nezadovoljnog korpusa naših ispitanika koji su vrlo brzo namirisali da će ih ova reforma u potpunosti zaobići. Četvrtina ispitanika kaže kako nije zadovoljna reformom jer se ništa od promjena ne odnosi na njihovu situaciju. Mahom se ovdje radi o običnim umirovljenicima iz rada, nerijetko samcima koji nemaju od koga naslijediti dio mirovine.

Na koncu imamo i 48,96% bijesnih umirovljenika koji zaključuju kako se radi o sramoti, a ne o reformi mirovinskog sustava.

Reakcije na društvenim mrežama: ‘Farsa stoljeća!’

Osim što su sudjelovali u anketi, umirovljenici su svoje stavove argumentirali i na društvenim mrežama. Više njih reformu naziva farsom, a opetovano se mogu čuti ideje da se s povećanjem trebalo ići prema svim umirovljenicima, a ne samo pojedinim skupinama. Stariji samci skupina su koja je u najvećem riziku od siromaštva u Hrvatskoj, a oni neće dobiti ništa.

Dojam je da je većina nezadovoljnika iz skupine od preko pola milijuna umirovljenika koje će ova reforma uspješno zaobići.

Komentirajte prvi

New Report

Close