Na kraju ‘tragične godine’ potres još jednom ujedinio Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2020. u 07:33
Potres koji je pogodio Petrinju bio je 30 puta snažniji od onog zagrebačkog u ožujku/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Vlada je također po hitnom postupku ukinula propusnice uvedene iz epidemioloških razloga.

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se jučer u 12,19 sati osjetio diljem Hrvatske bio jačine 6,2, izvijestila je Seizmološka služba.

“Intenzitet u epicentru ovog razornog potresa procijenjen je na VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske”, izvijestila je služba.

Sizmolog Krešimir Kuk kazao je kako je potres magnitude 6,2 stupnja bio izrazito snažan i oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u ožujku pogodio Zagreb. “Epicentar je bio između Siska i Petrinje, bio je magnitude 6,2 i oslobodio je energiju 30-ak puta jaču od onoga koji je bio u Zagrebu magnitude 5,5 i vjerojatno je izavao veće materijalne štete”, rekao je Kuk za N1.

Kuk je također pozvao ljude da izađu iz oštećenih objekata koje bi mogle stradati u narednim naknadnim potresima koji će vjerojatno uslijediti, te da zatvore plin.

“Naknadni snažan potres nije iznenađujući,”, kazao je Kuk. Istovremeno na ulice oštećenih gradova izašle su hitne službe, vojska li i politika. Petrinju su obišli i premijer i predsjednik, a niz poduzetnika ponudio je pomoć stradalim područjima.

Vlada je također i po hitnom postupku ukinula propusnice uvedene iz epidemiloških razloga.

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Petrinji da su u Sisačko-moslavačku županiju upućene sve nadležne službe kako bi pomogle stanovnicima nakon katastrofalnog potresa.

“Vojska je tu policija, Civilna zaštita, vatrogasci, dolaze iz Zagreba službe Hitne pomoći, doći će HGSS iz Splita, otišli su vojni helikopteri po njih. Sve ćemo dignuti”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Petrinji, kamo je došao nakon što je snažan potres magnitude 6,2 stupnja pogodio područje Petrinje. Dodao je da će se morati pronaći alternativni smještaj za građane kojima su stradale kuće i stanovi.

U Petrinju su stigli i pripadnici Hrvatske vojske kako bi pružili pomoć u raščišćavanju ruševina i pružanje pomoć unesrećenima. Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović potvrdio da zaprimaju veći broj ozlijeđenih iz Petrinje. U potresu je poginulo sedam ljudi, deseci su ozlijeđeni.

Hrvatska vojska u Petrinji pruža pomoć u sanaciji nastale štete nakon razornog potresa, izvijestilo je Ministarstvo obrane, ističući da je u Petrinji i ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je utorak da vojarna može primiti nekoliko stotina ljudi kojima treba smještaj nakon potresa te poručio da će se Petrinja obnoviti europskim sredstvima.

“Vojska je tu i vojarna može primiti nekoliko stotina ljudi, obitelji. Baš užas. Bila je teška godina, grozna. Ovo je kao da na kraju dodaš uvredu na ozljedu. Grad će se izgraditi. Izgubljen je dječji život”, rekao je Milanović prilikom obilaska Petrinje.

Kao i uprvom potresu regirali su i gospodarstvenici. Pozivamo sve kolege inženjere statičare iz cijele Hrvatske da se jave u Krizni stožer ili u našu Komoru te pomognu u procjeni štete nakon razornog potresa koji se dogodio u Petrinji, navodi predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec.

Komora je, kaže, odmah spremno reagirala s prvotnim pozivom zagrebačkim statičarima da se aktivno se uključiti u hitne preglede zgrada oštećenih potresom na području Petrinje i Siska, no sad je potrebno šire uključivanje svih kolega diljem zemlje.

Predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević izjavio je da Pevex ponovo kreće s aktivnostima na planu pomoći, kako je to bilo u slučaju zagrebačkog potresa prije 9 mjeseci.

Za početak, kaže, sve cijene građevinskog materijala za obnovu pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije, uključujući onaj koji je najprije potreban za oštećena krovišta i zabatne zidove, spuštaju na nabavne cijene, dakle bez ukalkulirane marže.

“Radimo kalkulacije i vijećamo što sve još možemo, a puno je potrebitih I ovako ćemo pomoć nadam se svima kojima je pomoć potrebna. Ne želimo zarađivati na ljudskoj nesreći”, kaže Lovrinčević.

Komentirajte prvi

New Report

Close