Na Braču nova investicija od 
920 milijuna eura i 1300 novih radnih mjesta

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2015. u 12:55
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Izgradnja zdravstveno-turističkog kompleksa počinje 2016. godine, čeka se samo suglasnost ministarstva graditeljstva.

U završnim pripremama na otoku Braču nalazi se projekt zdravstvenog turizma, vrlo vrijedan i za globalne pojmove, a naročito za domaće koji su u znaku male i otvorene hrvatske ekonomije na izlasku iz recesije. Posrijedi je grandiozna investicija od 920 milijuna eura, koja će se razvijati kapitalnim injekcijama stranog porijekla. Izbor ove lokacije i Lijepe naše, kao i branše od strane investitora ne predstavlja iznenađenje. Galorajućim tempom, po stopi od 7 posto, u svijetu se razvija sektor zdravstvenog turizma, a Hrvatska zbog niza razloga ima dobru perspektivu za ove projekte, koji su inače najbrže rastući sektor zdravstva, s ukupnom potrošnjom od 115 milijardi kuna, i nekoliko puta većim učincima na europsko gospodarstvo.

Kod ovog je projekta ključna informacija da prepreke praktički više ne postoje, točnije kako doznajemo ne očekuju se. Stoga i stižu neslužbene najave kako bi investitor vrlo skoro mogao krenuti u realizaciju. To je konačno jedna vrlo konkretna investicija i nadasve pozitivna vijest. Naime, bez presedena trenutno je najveći projekt u sektoru zdravstenog turizma u Hrvatskoj. Plijeni pozornost zbog visokog stupnja pripremljenosti o čemu počinje i tržište brujati. Postoje velika očekivanja, a jamačno će donijeti preporod Braču. Za potrebe ovog projekta tamo će se otvoriti oko 1300 novih radnih mjesta za zdravstvene i turističke djelatnike. Pored toga, uz njega se vezuje niz pozitivnih gospodarskih i općekorisnih društvenih učinaka. Investitor je jedan investicijski fond koji je registriran na Malti, a u Hrvatskoj u ovome projektu predstavlja ga u Splitu za tu svrhu osnovana tvrtka Medis Investment, kojoj su pripojena još dva domaća subjekta.

Oni su odradili vrlo složen posao pripreme terena, što doslovno uključuje okrupljavanje zemljišta koje je sad u privatnom vlasništvu investitora. Pripreme su trajale osam godina, a postojao je navodno cijeli niz administrativnih prepreka koje su zahtijevale dugotrajne procedure i puno strpljenja, no trud se isplatio.

U sklopu dvije faze predviđene u terminskom planu za razdoblje od 2016. do 2021. godine na lokalitetu Vidove gore ovime će Brač, uz nove hotelske objekte, dobiti zdravstveni kompleks koji se sastoji od nekoliko klinika. 

 

posto

godišnje stopa je rasta zdravstenog turizma u svijetu

No, za cijeli projekt ‘magnet’ je klinika za rak s predviđenom investicijom u iznosu od 330 milijuna eura, koja će koristiti posebnu metodu ionske terapije, inače revolucionarne jer nema kirurgije i operacija, a navodno s preko 90% uspješnosti liječenja. Posrijedi je četvrta takva na svijetu, a ista se primjerice nalazi u Austriji na 60-ak kilometara udaljenosti od Beča i to zahvaljujući austrijskoj tvrtki MedAustron. Oko te klinike gradit će se još i niz ostalih, primjerice za dijalizu, zubne ordinacije i psihoterapiju. Cijeli zdravstveni segment ukupno je vrijedan oko 410 milijuna eura, a za njegove potrebe trebat će oko 700 zdravstvenih radnika.

Po svemu sudeći tijekom ovog ljeta kreće se s izradom arhitektonskih rješenja, dok iduće godine dolazi na red izgradnja. I posljednja pretpostavka će najvjerojatnije tijekom ovog mjeseca biti ispunjena; naime, očekuje se za projekt dobiti ključno ‘zeleno svjetlo’ državne administracije. U Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovih će dana stići dokumentacija koja sve zaokružuje, a to su izmijenjeni općinski plan prostornog uređenja, te urbanistički plan uređenja. Iz dosadašnje suradnje na tom projektu koja se odvijala, kako doznajemo, maksimalno konstruktivno između Općine Nerežišće i resora koji vodi ministrica Anka Mrak Taritaš može se zaključiti kako problema ne bi trebalo biti po pitanju izdavanja suglasnosti. Važno je reći i da je projekt dobio značajnu podršku Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, u Zakonu o prostornom uređenju ne postoji zdravstveni turizam kao prostorno-planska kategorija, što bi olakašlo procedure u realizaciji ovakvih projekata. Rješenje je ovdje navodno pronađeno kroz turističke zone. U konkretnom slučaju, značajno nadmašujući i poslovično velike energetske projekte, a uz bok po vrijednosti projektu dogradnje TE Plomin, ovime se i u praksi potvrđuje taj nevjerojatni potencijal koji Hrvatska ima na području zdravstvenog turizma, a koji čeka investitore. 

No, za cijeli projekt ‘magnet’ je klinika za rak s predviđenom investicijom u iznosu od 330 milijuna eura, koja će koristiti posebnu metodu ionske terapije, inače revolucionarne jer nema kirurgije i operacija, a navodno s više od 90% uspješnosti liječenja. Posrijedi je četvrta takva na svijetu, a ista se, primjerice, nalazi u Austriji na 60-ak kilometara udaljenosti od Beča, i to zahvaljujući austrijskoj tvrtki MedAustron. Oko te klinike gradit će se još i niz ostalih, primjerice, za dijalizu, zubne ordinacije i psihoterapiju. Cijeli zdravstveni segment ukupno je vrijedan oko 410 milijuna eura, a za njegove potrebe angažirat će se oko 700 zdravstvenih radnika.

Prema svemu sudeći, tijekom ovog ljeta kreće se s izradom arhitektonskih rješenja, dok iduće godine dolazi na red gradnja. I posljednja pretpostavka će najvjerojatnije tijekom ovog mjeseca biti ispunjena: očekuje se za projekt ključno ‘zeleno svjetlo’ državne administracije. U Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovih će dana stići dokumentacija koja sve zaokružuje, a to su izmijenjeni općinski plan prostornog uređenja te urbanistički plan uređenja. Iz dosadašnje suradnje na tom projektu koja se odvijala, kako doznajemo, maksimalno konstruktivno između Općine Nerežišće i resora koji vodi ministrica Anka Mrak Taritaš može se zaključiti kako ne bi trebalo biti problema kad je riječ o izdavanju suglasnosti. Važno je reći i da je projekt dobio značajnu podršku Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, u Zakonu o prostornom uređenju ne postoji zdravstveni turizam kao prostorno-planska kategorija, što bi olakašlo procedure u realizaciji ovakvih projekata. Rješenje je ovdje navodno pronađeno kroz turističke zone. U konkretnom slučaju, značajno nadmašujući i poslovično velike energetske projekte, a uz bok po vrijednosti projektu dogradnje TE Plomin, ovime se i u praksi potvrđuje nevjerojatni potencijal koji Hrvatska ima na području zdravstvenog turizma, a koji čeka investitore. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Prema podatku iz 2013.g.poslovni .hr odgovorna osoba Holik, veli da je investitor iz grupacije CLH HOLDINGS,a to je CEMEX / DALMAcijacement.. .?

Razumijem Vašu zabrinutost. U županiji u kojoj 5 godina nismo u stanju riješiti 20 m pristupne ceste novoizgrađenom rodilištu u sred grada….Ali, svakodnevno radimo na pronalasku rješenja, i to ne jednog, nego više njih.

Investicijski fond registriran na Malti….? ….
Ali, pazi slijed asocijacija…MED AUSTRON…da se zna gdje je , pa SPLIT
MEDISON INVESTMENT…nek se zna, odakle smo..i MALTA, porezna luka s
jahtama i britanskim govornicama, ne znaš gdje si…? …??

Tko od naših investitora ima potencijala ulagati u zdravstveni turizam ..?
Sudeći po iscrpnoj i izdašnoj blagajni IPARD programa te ostalih mogućnosti
kreditiranja, ne bih se začudila da netko moćan iz REP.HRVATSKE stoji kao partner….Ako se AGROKOR već poigrao sa ambulantnim mjerenjima u trgovačkim centrima,….zašto baš Todorić ne bi bio partner ovom projektu..?

Po onoj , umirovljenici iz EU, strgajte karte za PALMU i prodajte svoje
nekretnine u Španjolskoj, Portugalu,Italiji i sl…i dođite k nama…bit će vrlo zanimljivo pratiti tijek ove investicije…potpomognute učešćem
spretnih investitora iz RH , kojima je NOVAC IZ FONDOVA za razvoj OTOKA,
ZDRAVSTVA I sl. projekata, koji baš- eto…slučajno nisu prepreka
u GUP-ovima… KLJUČAN PARTNERSKI ADUT, u suradnji s Bečom…
Gosp. Ostoja bi isto imao nešto za reći?

New Report

Close