Mrsićev centar uči mlade kako da zaposle sami sebe

Autor: Majda Žujo , 31. srpanj 2013. u 22:00
M. Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava/ Davor Višnjić/PIXSELL

Ministar ističe da ne postoje predviđanja koliko bi centar mogao smanjiti nezaposlenost među mladima, koja iznosi 44%.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), otvorio je jučer u Zagrebu Centar za zapošljavanje mladih koji bi trebao pomoći da mladi lakše dođu do posla.

Mlade do 29 godina učinkovitije će pripremiti za zapošljavanje te pokretanje vlastitog posla, odnosno samozapošljavanje, a svoje će aktivnosti usmjeriti i na bolju suradnju s poslodavcima u cilju provedbe aktivne politike zapošljavanja mladih. "Mladima želimo dati mogućnost da se zaposle i da ostvare svoje želje i ciljeve. Centar bi trebao promijeniti način razmišljanja da će posao doći sam, već ga treba aktivno tražiti", poručio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava koji je svečano otvorio Centar. Otvaranjem Centra, kaže ministar, želi se promijeniti filozofija rada HZZ kao "institucije u gdje se udaraju pečati". Ti će se pečati, odnosno redovna mjesečna javljanja ukinuti s 1. siječnjem, a rad HZZ-a bit će usmjeren na individualna savjetovanja.

No Mrsić kaže da ne postoje predviđanja koliko bi Centar mogao smanjiti nezaposlenost među mladima, koja je čak 44 posto. Kazao je tek kako je cilj da Mjere aktivne politike zapošljavanja mladih budu konstantne, da se povećavaju i da ih koristi što više ljudi. A kako te Mjere mogu koristiti samo oni koji su u evidenciji Zavoda, Mrsić očekuje da će se broj prijavljenih na Zavodu povećati. "Želimo imati što više mjera za zapošljavanje, kako bismo imali što manje onih koji koriste naknade za nezaposlene", istaknuo je dodajući kako nemaju u planu smanjivati iznose tih naknada.

Mrsić se osvrnuo i na "najpopularniju" mjeru aktivne politike zapošljavanja za mlade, poznatiju kao mjeru zapošljavanja za 1600 kuna. "Pokazalo se da se 60 posto onih koji su se zaposlili na taj način nije vratilo na Zavod. Tu smo mjeru proširili i s mogućnošću da poslodavci nakon godinu dana zaposle te ljude uz subvencioniranje 50 posto njihove plaće kroz dvije godine", poručio je Mrsić.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Najbolje je da on sam sebi popuši!

Ovo je totalno prodavanje magle. Nezaposlenost medu mladima je skoro dupla od onog gore broja, pace, totalno stravicna(vecina niti nije na burzi jer nema svrhe). Kad u zemlji ima mozda 1000 radnih mjesta, ne razumijem koja je svrha ovoga?? Ocito jos jedna “agencija” za uhljebljivanje podobnih…

Zaposli sam sebe-tako da ti odmah drzava nakalemi 575 nameta i na kraju ostanes duzan drzavi…i to jos kad potraznja za svime pada.

Ovi prodavaci magle, nadam se, uskoro ce morati otici… vidio bi ja njih da su nezaposleni, na 1600kn, ili 5+g nezaposleni bez kinte, prava s burze, icega.

“Mrsićev centar uči mlade kako da zaposle sami sebe”-Majda je li ovaj centar negde u Srbiji i tko ti bre dodje taj Mrsic??

Da je ovaj centar ne dao Bog u Hrvatskoj i da ga vodi nekakav npr. Radic naslov bi bio “Radicev centar uci mlade kako zaposliti sami sebe.”

Ali sam u podnaslovu sokiran misleci da se nalazim na hrvatskom siteu. Naime pise “Ministar ističe da ne postoje predviđanja koliko bi centar mogao smanjiti nezaposlenost među mladima, koja iznosi 44%.” umesto kako mi u Srbiji kazemo
“Ministar ističe da ne postoje predviđanja koliko bi centar mogao da smanji nezaposlenost među mladima, koja iznosi 44%.”

Naime ovo su sintakticke razlike izmedju dva jezika gdje se umjesto infinitiva u hrvatskom jeziku u srpskom jeziku koristi da + prezent.Majda uce li Vas na novinarskom fakultetu hrvatskom jeziku,pravopisu,gramatici,sintaksi ili je danas zutilo glavni predmet na tom faxu???

Te na kraju pitanje za management poslovnog planiraju li mozda zakupiti domenu poslovni.rs???

New Report

Close