‘Mogla bi nam se dogoditi sudbina Portugala i Španjolske kroz mjesec i pol. Čeka nas vruća jesen’

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 10:02
FOTO: REUTERS/Violeta Santos Moura

‘Sa dvije doze cijepljeno je oko 29 posto. Portugal je na 10 posto manje od nas i sada imaju jako lošu epidemiološku sliku. U tri tjedna za tri puta su povećali broj novooboljelih i njihova turistička sezona je gotova. Ne bih htio da se to dogodi i kod nas”, istaknuo je.

Doktorica Gordana Pavliša s Klinike za plućne bolesti Jordanovac je gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a rekla kako je procijepljenost premala da bismo koronavirus stavili pod kontrolu.

“Cijepljenje je apsolutni prioritet. Ne smijemo dozvoliti da virus zavlada našim životima, već ga našim znanjem koje imamo o njemu i mudrošću moramo staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu”, rekla je.

Dodala je i kako se javljaju novi sojevi, koji su sve agresivniji.

“U Hrvatskoj još prevladava britanski soj, ali preko 40 posto izolata je delta soj koji se širi još brže i zahvaća mlađu populaciju iz razloga što su manje procijepljeni, a i manje se pridržavaju epidemioloških mjera”, istaknula je dodavši kako na jesen s ovakvom procijepljenošću možemo očekivati novi val i nove probleme.

Pulmolog Saša Srića je osvrnuvši se na kampanju vezano za cijepljenje rekao kako se krenulo u afirmativnu kampanju, ali da je bilo dosta kontradiktornih stavova i nedoumica, i od strane vlade i Stožera, i to je zbunjivalo građane.

“Često se pitam jesmo li u napravili sve što smo mogli. Očito se negdje zakazalo i Hrvatska je trenutno među najlošijim zemljama po pitanju procijepljenosti. Sa dvije doze cijepljeno je oko 29 posto. Portugal je na 10 posto manje od nas i sada imaju jako lošu epidemiološku sliku. U tri tjedna za tri puta su povećali broj novooboljelih i njihova turistička sezona je gotova. Ne bih htio da se to dogodi i kod nas”, istaknuo je.

Postcovid-simptomi

Osvrnuo se i na problem postcovida rekavši kako nije očekivao da će ga biti u ovolikoj mjeri.

“Susrećemo se s različitim oblicima kliničkih slika postcovida. Od poremećaja kratkoće daha do razvoja ozbiljnijih komplikacija kao što je fibroza pluća. Javljaju se i komplikacije na nivou psihosomatskih poremećaja. Kod nekih postcovid-simptomi traju kraće, a kod nekih duže, kazao je.

“Nevjerojatno je koliko je kliničkih slika ovaj virus spreman napraviti i na koliko načina oštećuje naš organizam”, rekla je doktorica Pavliša. “Dijapazon simptoma je nevjerojatan. Čak i ljudi koji su imali blažu kliničku sliku ili nisu imali simptome znaju poslije nekoliko mjeseci imati neke tegobe”, dodala je.

Osvrnula se i na nuspojave nakon druge doze. Rekla je kako su to uglavnom bile prolazne nuspojave – bol u ruci, temperatura, glavobolja – koje su trajale jednu noć ili jedan dan i neusporedive su s kliničkom slikom same infekcije.

“Moramo biti svjesni da je omjer koristi i rizika puno veći u smjeru cijepljenja”, kazala je.

Na pitanje hoće li na jesen biti potrebno docjepljivanje trećom dozom rekla je kako ta odluka još nije donesena.

“I za gripu se cijepimo svake godine pa nitko ne vidi nikakav problem. Ako nas to cjepivo može dovesti u život kakav smo imali prije, to je doista vrijedno. Virus ne čini samo akutnu bolest s teškom kliničkom slikom nego i brojne postcovid-posljedice koje kod nekih traju mjesecima i pogoršavaju njihovu kvalitetu života”, istaknula je.

“S ovako malom procijepljenošću bi nam se mogla dogoditi sudbina Portugala i Španjolske”

Srića je istaknuo i kako sve više zastupa stav da cijepljenje bude obvezno za određene kategorije – zdravstvo, socijalni sektor i prosvjetu.

“Kod zdravstvenih radnika interes za cijepljenje sve je veći. Imamo oko 85 posto cijepljenih liječnika i preko 70 posto cijepljenih medicinskih sestara”, rekla je liječnica.

Na pitanje što očekuje na jesen, Srića je rekao da više nije upitno hoće li biti četvrtog vala, već je pitanje u kojoj mjeri.

“Da bi se s ovako malom procijepljenošću mogla dogoditi sudbina Portugala i Španjolske kroz mjesec i pol nije isključeno. Čeka nas vruća jesen”, zaključio je Srića.

Komentirajte prvi

New Report

Close