Delta uzrokuje sve više problema, mutirani soj uglavnom zahvaća jednu skupinu građana koji se nisu cijepili

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2021. u 10:19
Foto: Reuters

Ugostiteljima je zabranjen rad nakon 15:30. “Morat ću zatvoriti, a vikend je. Ovo je neprimjereno i loše, zapravo, sve je loše”, kaže jedan od ugostitelja.

Delta varijanta koronavirusa uzrokuje sve više problema diljem Europe. Portugal, koji se među prvima otvorio strancima, sada pokušava obuzdati novi val zaraze. Uveden je policijski sat noću u Lisabonu, koji ima najviše novih slučajeva, te u još 45 portugalskih općina u kojima je rizik od zaraze vrlo velik. Novooboljeli su uglavnom mladi koji se nisu cijepili.

Portugal, koji se početkom ljeta među prvima otvorio turizmu, u novom valu epidemije koji je uzrokovan delta-sojem koronavirusa ima više od dvije tisuće novozaraženih na dan. Od 23 sata do 5 ujutro zabrana je kretanja, a policija je dobila nalog da striktno provodi nove restrikcijske mjere.

“Pozivamo građane da se sami upute kući. U suprotnom, imamo nalog da provedemo zabranu kretanja u noćnim satima”, navodi Luis Brandao, policijski zapovjednik u Lisabonu.

Lisabon je ponovno najveće žarište, no zaraza se širi i u poznatim turističkim odredištima. Ugostiteljima je zabranjen rad nakon 15:30. “Morat ću zatvoriti, a vikend je. Ovo je neprimjereno i loše, zapravo, sve je loše”, kaže jedan od ugostitelja.

Vlasti ubrzavaju program cijepljenja kako bi suzbile širenje zaraze, a stanovnici metropolitanskog područja Lisabona, gdje je koncentrirana većina slučajeva, moraju pokazati negativni test na COVID-19 ili dokaz o cijepljenju kako bi napustili to područje.

“Ovo nije baš ugodno, ali to su naredbe i moramo ih slijediti”, smatra građanin, prenosi HRT.

Od početka pandemije Portugal, koji je cijepio oko 31% stanovništva, zabilježio je više od 882.000 slučajeva zaraze koronavirusom uz 17.101 smrtni slučaj.

Vlasti tvrde da je za nedavni porast odgovorna delta-varijanta koronavirusa, na koju otpada više od pola novih slučajeva. Portugal trenutačno ima drugu najveću sedmodnevnu incidenciju po glavi stanovnika u Europskoj uniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close