Moderne metode liječenja raka u Hrvatskoj već pokazuju uspjeh, predstavljene nove brojke

Autor: Marija Crnjak , 11. studeni 2022. u 13:31
FOTO: Pixabay

Privatno zdravstvo u Hrvatskoj sve se više usmjerava na liječenje malignih bolesti.

Stručni tim Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb dosad je imao priliku liječiti više od 7.000 pacijenata, te je analizirao više od 90.000 slučajeva, među kojima su bili zastupljeni svi oblici karcinoma, dok su karcinomi pluća, jetre i prostate bili najčešći. Ove brojke i najnovija postignuća u liječenju karcinoma prezentirali su na osmom Hrvatskom kirurškom kongresu s međunarodnim djelovanjem, a u sklopu Kongresa, kirurzi iz vodećih bolnica u Heidelbergu, Dallasu, Tel Avivu, Ateni, Liegeu, Baselu, Ljubljani, Mariboru, Beogradu i Zagrebu posjetili su Specijalnu bolnicu Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedelji.

“U šest godina djelovanja, Radiochirurgia Zagreb izrasla je u jedan od vodećih regionalnih i europskih centara za liječenje karcinoma.
Koristeći linearni akcelerator Varian Edge i CyberKnife S7, koji omogućuje liječenje karcinoma uz pomoć umjetne inteligencije, kao i vrhunski opremljenu onkološko-kiruršku dvoranu, stručni tim Radiochirurgije Zagreb bio je prvi koji je u ovom dijelu Europe u praksu uveo suvremenu adaptivno-hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kada je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom te intervencijskom radiologijom”, ističu iz ustanove koju vodi Dragan Schwartz.

Ono čime se stručni tim Specijalne bolnice najviše ponosi rezultati su liječenja karcinoma gušterače kojeg su u posljednjih pet godina liječili kod 340 pacijenata, od kojih je 120 imalo dijagnosticiran neoperabilni lokalno uznapredovali oblik, gdje je stopa preživljavanja kod 50 posto pacijenata bila duža od dvije godine, a kod 13 posto duža od čak četiri godine. To je po dostupnim podacima trenutno najduža stopa preživljavanja od ovog oblika karcinoma na svijetu.

U Radiochirurgiji Zagreb smatraju kako će upravo hibridni pristup liječenju postati sve češći u praksi, a na kongresu je dogovorena i konkretna suradnja s nekoliko vodećih institucija.

Privatno zdravstvo u Hrvatskoj sve se više usmjerava na liječenje malignih bolesti – potvrđuje to najava ulaganja Sveučilišnog medicinskog centra Pittsburgh (UPMC) od 15-tak milijuna eura u Zaboku, temeljem ugovora o suradnji sa Specijalnom bolnicom Sv.Katarina. Kako je najavljeno ovog tjedna, osnivanje novog Centra za liječenje malignih bolesti u Zaboku hrvatskim pacijentima omogućit će dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close