Mobilni operateri u akciji za paneuropsku infrastrukturu

Autor: Bernard Ivezić , 16. siječanj 2013. u 22:01
Kritičari pozdravljaju razgovore o bržoj izgradnji mreža nove generacije, ali upozoravaju da su ih inicirali bivši monopolisti

Veliki očekivani izdaci za gradnju mreža nove generacije potiču operatere na konsolidaciju.

Dok najveći europski mobilni operateri Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italija i Telefónica pokušavaju s Europskom komisijom dogovoriti model po kojem bi mogli sve svoje bazne stanice povezati u jednu paneuropsku infrastrukturu, u udruženju za telekomunikacije pri HGK ističu da će se to neminovno i dogoditi.

Velika ulaganja
Petar Čavlović, predsjednik tog udruženja, kaže nam da konvergencija tjera operatere upravo u tom smjeru. "To ne samo da će se dogoditi već ćemo to vidjeti i u Hrvatskoj jer u vrijeme kad se operateri primarno natječu uslugama, nema razloga da rade redundantne infrastrukture, posebno ako uzmemo u obzir da im predstoje ulaganja u mreže nove generacije koja su iznimno velika", pojašnjava Čavlović.U Hrvatskoj je takav trend prije dvije godine potaknuo telekomunikacijski regulator Hakom, kako bi izbjegao da operateri postavljaju svaki svoj stup za baznu stanicu i antene. S izuzetkom Vipneta, koji je bio bez komentara, interes za takvu suradnju pokazali su Hrvatski telekom i Tele2. U predstojećem razdoblju očekuje se da će se na sličan način graditi nova optička infrastruktura jer će u izgradnji uz operatere sudjelovati i lokalna samouprava. Interes domaćih operatera ova je tema pobudila nakon što je Financial Times objavio da su se šefovi najvećih europskih telekoma sastali u Bruxellesu s Joaquínom Almunijem, potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za tržišno natjecanje, kako bi razgovarali o dijeljenju paneuropske telekomunikacijske infrastrukture. Prema izvorima FT-a, telekomunikacijski šefovi izrazili su frustraciju rascjepkanošću telekomunikacijskog tržišta u EU i pozvali Europsku komisiju da se ugleda na SAD i Kinu, koji imaju samo tri do četiri velika infrastrukturna igrača.

Kritičari oprezni
Sudionici sastanka nisu službeno komentirali taj događaj već su sve upite usmjerili na Europsko udruženje  telekomunikacijskih infrastrukturnih operatera. Tamo tvrde da se nije razgovaralo o stvaranju paneuropske infrastrukture već o stvaranju zajedničkog europskog telekomunikacijskog tržišta na kojem treba uložiti oko 300 milijardi eura u mreže nove generacije. Kritičari pozdravljaju razgovore o bržoj izgradnji mreža nove generacije, ali izražavaju oprez prema namjerama inicijatora sastanka, koji su odreda bivši monopolisti.

Komentirajte prvi

New Report

Close