Mnogima je promakla jedna važna stvar: Kod istog trgovca različite su cijene

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2023. u 08:50
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kratkim obilaskom polica jasno je kako to nije iznimka.

Pomnijim obilaskom trgovina i samo na jednom artiklu, poput Zdenka maslaca, potrošači ovih dana – i bez akcija – mogu uštedjeti i 1,50 eura, što je preračunato u donedavnu nacionalnu valutu više od 11 kuna. No dok se javnost ovih dana “zabavlja” usporedbom cijena istih brendova istih trgovaca kod nas i u susjednim državama, mnogima je očito promaklo kako cijene istog proizvoda nisu iste ni kod istog trgovca u Hrvatskoj – u istom gradu, čak i kvartu, piše Večernji list.

– Ne znam. Pa svugdje bi trebala biti ista cijena. Pričekajte da provjerim jesmo li u međuvremenu poskupjeli, a da nismo stigli promijeniti cijenu – kazala je Večernjem listu prodavačica Super Konzuma u Sarajevskoj ulici u zagrebačkom naselju Travno.

Cijena Vindijina ‘z bregov maslaca od 250 g – 3,98 eura. Kojih 500-tinjak metara niže – na platou Mamutice u istom kvartu – isti maslac, istog dana, istog proizvođača i kod istog trgovca koštao je 4,25 eura.

– Nismo pogriješili, cijena je dobra. Možda su tamo pogriješili – govori prodavačica koja se vratila s provjere. No očito je da nisu pogriješili ni u Mamutici ni u Konzumu na Glavnom kolodvoru gdje je ‘z bregov također koštao 4,25 eura. I ne samo taj jedan proizvod. Kratkim obilaskom polica jasno je kako to nije iznimka. Franckovih 400 g mljevene kave košta 5,84 eura (44 kune), a u Sarajevskoj 5,57 eura (41,97 kuna), K plus jaja L kategorije 3,12 eura, odnosno 2,95, Podravkin Fant za punjenu papriku i sarmu 1,52, odnosno 1,39 eura, Lino Lada duo od 700 g 6,37 ili 6,10, što znači da bi se samo kupnjom tih artikala, ovisno o lokaciji, moglo uštedjeti 10-ak kuna. I ne samo kod tog trgovca! Za kratke inspekcije jasno je da cijene nisu iste ni u svim trgovinama NTL-a, Studenca… Maslac ‘z bregov s početka priče u Travnom košta 4,05, a u Praškoj u središtu Zagreba 4,11 eura, 200 g ABC krem sira od Belja 2,23, odnosno 2,25 eura…

Komentirajte prvi

New Report

Close