Mjesecima je prikupljao papire za natječaj, potrošio je 15 tisuća kuna i nije uspio

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2020. u 10:30
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poručili su kako nepravilnosti nije bilo te da natječaj neće ponoviti pa su se građani odlučili na kolektivnu tužbu.

Nakon što je 1. rujna, održan dugoočekivani online natječaj za obnovu obiteljskih kuća, uslijedila je lavina negativnih reakcija građana koji tvrde kako se sustav srušio te da se uopće nisu mogli prijaviti iako su potrošili tisuće kuna za pripremu dokumentacije. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poručili su kako nepravilnosti nije bilo te da natječaj neće ponoviti pa su se građani odlučili na kolektivnu tužbu.

Mjesecima je Ivan prikupljao papire na natječaj koji je, kaže, čekao pet godina. Potrošio je 15 tisuća kuna i ustao je tri sata ranije kako bi sve pripremio za prijavu.

“U devet sati sam samo trebao kliknuti ‘Pošalji’, nakon čega me izbacilo sa stranice i apsolutno 25 minuta nisam mogao ući, nakon čega sam izgubio živce i pozvao ostale članove obitelji koji su pokušavali preko tableta i mobitela, ali nije bilo moguće”, rekao je za N1 Ivan Jurčić iz Splita.

Razljutilo ga je, kaže, objašnjenje Fonda kako se neki građani možda nisu mogli prijaviti zbog kvaliteta svojih uređaja, interneta ili ostalih specifičnosti.

Zato se odlučio priključiti kolektivnoj tužbi koja je u pripremi i kojoj bi se, prema riječima odvjetnika, moglo pridružiti tisuće građana.

“Visina štete koja je njima nastala, prema općim propisima o naknadi štete, minimalno je petnaestak tisuća kuna, a penje se sve do 204 tisuće kuna koje su određeni ljudi mogli dobiti”, kaže odvjetnik Ivan Topić.

Dodaje kako objašnjenje Fonda o tehničkim problemima prijavitelja pravno ne stoji: “Nikakve potrebne specifikacije sustava preko kojeg se prijavljuje nisu bile propisane. Drugim riječima, svatko tko ima pristup internetu trebao se i mogao prijaviti, što mu jamči i sam zakon.”

Iz Fonda poručuju kako je njihov sustav sigurno ispravan što se može vidjeti i prema više od 7.000 prijavljenih te dodaju kako će nastaviti s ovakvim tipom natječaja u cilju digitalizacije Javne uprave, ali građani više ne vjeruju javnim natječajima, bili oni digitalni ili ne.

Ideja vodilja digitalizacije javne uprave trebala bi biti racionalizacija troškova, ali i garancija ispravnih te poštenih javnih natječaja, a sada se čini, poručuju građani, kako su kod nas i računala korumpirana.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa ovo je smiješno, kakva drskost… Jel tko slao OLAF-u prijavu?

https://ec.europa.eu/anti-fraud/about-us/mission_hr

Nek’ se nađe 😜

Ako može gospodin Ivan reći na što je točno potrošio 15000kn te koje je papire prikupljao mjesecima. Osim energetskog certifikata koji košta od 1500-4000kn, ostale papire je moguće skupit u 15 minuta.

samo propustiš podobne ip adrese i sve riješeno

New Report

Close