Misteriozni Švicarci upali u igru, stiže li danas još jedan izazivač?

Autor: Jadranka Dozan , 15. ožujak 2023. u 09:15
Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Neočekivano se ukazao novi investitor s apetitom preuzimanja.

Deset dana prije isteka predugovorom iz veljače definiranog roka u kojemu su poljski OT Logistics i češka tvrtka Port Aquisitions trebali zgotoviti operaciju kupoprodaje udjela Poljaka u Luci Rijeka neočekivano se “ukazao” novi investitor s apetitom preuzimanja najvećeg koncesionara za prekrcaj suhih tereta u Republici Hrvatskoj.

Iz Luke Rijeka, naime, jučer su Zagrebačkoj burzi proslijedili obavijest o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje koju je iskazala švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.).

Samo dan prije te objave misteriozne kompanije sa sjedištem u švicarskom kantonu Obwald, iz Uprave Luke Rijeka, pak, burzi su priopćili informaciju OT Logisticsa kojom se potvrđuje da je obavljen prijenos dijela udjela u društvu koji je OTL prije nekoliko godina zbog poslovnih poteškoća u kojima se našao bio prepustio poljskom fondu Rubicon.

Okrupnjavanje udjela Poljaka bilo je jedan od uvjeta utvrđenih predugovorom s Česima prije nekoliko tjedana, pa je to priopćenje sugeriralo da stvari idu prema planu i zatvaranju “deala”.

100

tisuća švicarskih franaka skromni je temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG-a

Ovih dana, doduše, istodobno su se mogla čuti i šuškanja o tome da Port Aquiasitions, odnosno češki biznismen Jaroslav Strnad koji stoji iza nje, u konačnici ipak neće postati pojedinačno najveći dioničar Luke Rijeka.

Ukazanju švicarskog investitora, međutim, nisu prethodila ni šuškanja, ali zato se u poslovnim krugovima jučer tijekom dana moglo čuti glasine da bi već danas mogli uslijediti novi zapleti. Točnije, da bi ambicije prema Luci Rijeka mogao pokazati i neki “još noviji” pretendent.

Vezano uz švicarskoga, i nakon službene obavijesti o namjeri objave dobrovoljne ponude za preuzimanje njegova pojava ostavlja niz upitnika.

Za početak, kako su sami istaknuli u obavijesti odaslanoj putem opunomoćenog odvjetnika Antuna Šagovca iz Velike Gorice, riječ je o novoosnovanom društvu za upravljanje ulaganjima, s temeljnim kapitalom od skromnih 100.000 švicarskih franaka, registiranom prije četiri i pol mjeseca.

Nema, dakle, povijest poslovanja i financijskih rezultata, ne zna se tko mu je osnivač, a ne spominju se ni odgovorne osobe. Prema podacima iz švicarskog registra poslovnh subjekata, jedino ime koje se u tom svojstvu spominje je Norbert Jakob Sailer.

Veoma šture informacije svakako potiču razne sumnje i spekulacije o pozadini cijele priče. U pomanjkanju konkretnijih i pouzdanijih informacija zasad ostaje zabilježiti da ponuditelj tvrdi da će djelovati “u svoje ime i za svoj račun, a ne zajednički s drugim osobama izvan društva i kruga dioničara”, kao i da trenutno ne posjeduje dionice u Luci Rijeka.

Prag uspješnosti dobrovoljnog preuzimanja postavio je na natpolovični paket od 51 posto, a u pogledu cijene u namjeravanoj ponudi (po odobrenju zahtjeva za objavu od strane Hanfe) poziva se na članak 16. Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Određivanje cijene
U slučaju Luke Rijeka, relevantan za određivanje ponudbene cijene trebao bi biti tromjesečni ponderirani prosjek burzovne vrijednosti dionice, a on iznosi oko 8,40 eura (63,3 kune).To je oko devet posto više od cijene uz koju je po predugovoru bila planirana transakcija između OTL-a i češkog investitora (7,70 eura), ali niže od cijena uz koje se Luka Rijeka trguje unazad tri tjedna.

Utoliko je zanimljivije primijetiti da je nakon prvotne obustave trgovanja zbog objave obavijesti o namjerama Zentralschweizerische Investment Holdinga, nastavak jučerašnjeg trgovanja bio obilježen rastom cijene dionice u odnosu na zaključnu prethodnog dana (kupoprodaje su realizirane uz prosječno 9,7 eura).

Znaju li više od drugih jučerašnji kupci ili prodavatelji možda će biti jasnije već danas kad bi mogle uslijediti nove obavijesti. Biznis Luke Rijeka danas je svakako investitorski zanimljiv. Osim što je kompanija u godini izbijanja ruske agresije na Ukrajinu zabilježila značajan rast i fizičkog prometa i financijskih rezultata, poticvajno na interes potencijalnih ulagatelja zacijelo djeluje i smjer razvoja infrastrukture, kao i ulazak Hrvatske u Schengen.

Društvo je lani ostvarilo 291 milijun kuna prihoda, što je u odnosu na godinu prije porast za 74 posto, dok su uukupni rashodi povećani znatno manjih 10 posto, na 234 milijuna. Na razini Grupe, koja objedinjuje i tri društva u 100-postotnom vlasništvu Luke plus Jadranska vrata, iskazana je dobit od 66,4 milijuna kuna, dok je godinu prije iznosila tek 126 tisuća kuna. I naturalni pokazatelji odražavaju pozitivna kretanja.

Grupa je zabilježila rast prometa od 14 posto, s prekrcanih 6,3 milijuna tona tereta. Pritom je najznačajniji rast, 19 posto, ostvaren u kontejnerskom prometu (gdje najveći značaj ima tvrtka Jadranska vrata koja posluje na kontejnerskom terminalu Brajdici) dok je npr. prekrcaj generalnog tereta povećan za devet posto, a rasutog za četiri posto.

Kompanija je lani u lučku infrastrukturu uložila 54 milijuna kuna, a na terminalu Škrljevo izgrađena je nova hladnjača u koju je investirano 11,4 milijuna kuna što znači i povećanje potencijala prometa tzv. frigo tereta.

291

milijun kuna prihoda ostvarila je prošle godine Luka Rijeka

Zanimljiva meta
U svakom slučaju, Luka Rijeka očito postaje sve zanimljivijom metom investitora. Trenutno su glavni dioničarski blokovi u Luci Rijeka raspoređeni među Poljacima, domaćim mirovinskim fondovima i državom.

Poljaci kontroliraju oko 34 posto (OT Logistics nakon prošlotjednog prijenosa dionica s Rubikona drži 24,98 posto, a tu je i 8,75 posto udjela u rukama poljskog razvojnog fonda Foreign Expansion Fund), domaći mirovinski fondovi približno trećinu, a 25 posto je u vlasništvu države. Preostale dionice u rukama su malih dioničara.

Komentirajte prvi

New Report

Close