Milanović: Amerika preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2022. u 13:45
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u Zadru povodom Dana Grada Zadra koji se obilježava na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Kako se očekivalo, osvrnuo se na odluku Vlade o obučavanju ukrajinskih vojnika.

“Ovo je osobni teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje”, rekao je Milanović, prenosi RTL.

Predsjednik Milanović je rekao da on zna što stoji u Ustavu zato što ga je pisao. Time se referirao na konstataciju Vlade na današnjoj sjednici da obuku ukrajinskih vojnika temelji na Ustavu i na zakonima i međunarodnim sporazumima po kojima je Ukrajina saveznička zemlja.

“Sava Kovačević ide u Bruxelles i obećava: Hrvatska je unutra”

Stoga je Milanović dodao još: “Ukrajina, svaka joj čast, nije saveznica.” “Za odluku o obuci stranih vojnika Sabor nije nadležan”, kazao je. Nazvao je stvari kako ih je danas postavila Vlada “udbaškom sabotažom”:

“Sad će se, kao, vidjeti tko je za Rusiju, a tko za Ukrajinu. Ja nisam za nikoga. Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan. Sava Kovačević ide u Bruxelles i obećava: Hrvatska je unutra. To je kazneno djelo”, dodao je.

“Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije”, kazao je: “Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći.”

“Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem ‘budite uspravni, ne dajte se zastrašivati'”, rekao je.

O USKOK-u i VSOA-i

“Svi oni koji bi dali pomoć i sudjelovati temo gdje nama nije mjesto sudjelovati neka pročitaj članak 5. NATO saveza. Mi imamo obvezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali niti to nije apsolutno. Ja te ne mogu zaštiti od tvog ludila i ponašanja za koje ja moram dati pokriće”, kazao je između ostalog.

Novinare je zanimalo što misli o upadu USKOK-a u VSOA-u kako bi istražio eventualne pronevjere novca. Predsjednik je na to okrenuo na ministra Marija Banožića i njegove optužbe protiv njega koje iznosi već dulje vrijeme:

“On je kao ministar državne imovine uništavao državnu minovinu.” Novinare je zanimalo tko je predsjednika Milanovića pozvao na obilježavanje Dana Grada Zadra. On je rekao da su to vjerojatno bili i gradonačelnik i župan, da bi nakon nekoliko trenutaka kazao: “Ja ne čitam pozive kao ‘ucviljena udovica’.”

Komentirajte prvi

New Report

Close