Markotić: Hrvatska je dobila jedan predah, tek ćemo vidjeti utjecaj blagdana

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2021. u 08:09
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Markotić je rekla kako već dva tjedna postoji značajna tendencija pada, ali da blagdanske dane dijelom treba uzeti s rezervom s obzirom na broj testiranih.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, rekla je u današnjoj HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da su područja pogođena potresom jedan od prioriteta za cijepljenje te da će najvjerojatnije kompletna tranša Moderninog cjepiva ići tamo, sve dok se ne pocijepi veći dio stanovništva.

Dodala je kako postoji povećana opasnost od većeg broja inficiranih, tim više što je u Sisačko-moslavačkoj županiji bila uzlazna krivulja baš uoči potresa.

“Jako je važno da se ljudi cijepe na tom području”, poručila je.

Markotić je rekla kako već dva tjedna postoji značajna tendencija pada, ali da blagdanske dane dijelom treba uzeti s rezervom s obzirom na broj testiranih.

“Oni koji su bolesni definitivno dolaze, problem je da je moguće manje asimptomatskih detektirano”, rekla je Markotić.

Dodala je da skoro tjedan dana vidimo važnu i značajnu tendenciju pada broja hospitaliziranih i onih na respiratorima, što je dobro i za zdravstveni sustav koji je, kako je rekla, bio dosta prenapregnut zadnjih tjedana.

“U jednom trenutku smo se, nažalost, bili upisali među one koji imaju najveći broj inficiranih i hospitaliziranih u postotcima, međutim, takva situacija se događala više-manje u većini zemalja u Europi, a i u svijetu”, rekla je Markotić za HRT.

“Na sreću, Hrvatska je dobila jedan predah”, poručila je.

Markotić je dodala kako nam potres ne ide u prilog te da će blagdanski dani utjecati na sve zemlje, pa ćemo vidjeti hoćemo li se zadržati bez ponovnog visokog porasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close