Marić: Za 2021. očekujemo rast BDP-a, ali niži nego što se predviđali

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2020. u 09:26
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zdravko Marić je rekao kako se moglo čuti od analitičara predviđanja oporavka u obliku slova V. Pad značajan i odmah oporavak.

U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” u srijedu, Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija govorio je o smjernicama proračuna za 2021. godinu.

Zdravko Marić je rekao kako bi se u četvrtak na sjednici Vlade trebao usvojiti dokument, ekonomske fiskalne politike.

“To će biti ažurirane makroekonomske projekcije za ovu godinu i za iduće tri godine. Kao što je bio slučaj u petom mjesecu kad je bio rebalans, zaista su teške okolnosti. U situaciji kad nemamo cjepivo i dalje je teško predviđati taj epidemiološko-zdravstveni dio kao i neke druge stvari, dobili smo najkvalitetnije što je moguće”, rekao je Marić.

“Za ovu godinu naša originalna projekcija što se tiče pada BDP-a bit će nešto poboljšana. Pad bi trebao biti manji. Predviđamo pad oko -8 posto za 2020. godinu. Za iduću godinu predviđamo rast, ali niži nego što smo predviđali, rast negdje na razini od 5 posto”, rekao je Marić.

Razinu BDP-a 2019. ćemo premašiti sredinom 2023. godine

Zdravko Marić je rekao kako se moglo čuti od analitičara predviđanja oporavka u obliku slova V. Pad značajan i odmah oporavak.

“Vrlo brzo je postalo jasno da ovisi o raznim situacijama jer i dalje postoje negativni rizici za te projekcije pogotovo iz zdravstveno-epidemiološkog djela. Razinu BDP-a 2019. ćemo premašiti sredinom 2023. godine. Blagi otklon će imati izvoz usluga, vezan uz turizam. Kada uspoređujete ovu godinu i period u svibnju, sve smo smjernice korigirali na niže. Tad je bio pad preko sedam sad je nešto više od 6, investicije 9, sada su 7”, rekao je Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close