Marić najavio promjene u poreznom tretmanu paušalista i “slobodnjaka”

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2019. u 11:24
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Niska stopa oporezivanja i jednostavno vođenja knjiga dovelo je do velikog rasta obrtnika paušalista i slobodnih djelatnosti. Ministar Zdravko Marić najavio je da će Ministarstvo financija “posebno razmotriti taj segment i vidjeti kako ga tretirati u budućnosti”.

Sudeći prema raspravama na 2. Poreznoj konferenciji, sljedeći krug poreznih izmjena mogao bi biti koncentriran na obrtnike paušaliste i slobodne djelatnosti te na mogućnosti daljnjeg snižavanje poreznog opterećenja plaće. Da će Ministarstvo financija pod lupu staviti ‘paušaliste’ i ‘slobodnjake’ najavio je sam ministar Zdravko Marić, ali nije precizirao u kom smjeru će promjene ići te kada će se dogoditi. Za očekivati je, međutim, da će Ministarstvo financija izmjene pripremati tijekom ove godine, piše prviplan.hr

Na Poreznoj konferenciji, koju su organizirali Ekonomski fakultet u Zagrebu i Deloitte i na koju osim predstavnika znanstvene i poslovne zajednice dolaze predstavnici Ministarstva financija i Porezne uprave u svom najjačem sastavu, ministar Marić je izvijestio o učincima dosadašnjih izmjena poreznog sustava.

Ministar Marić je izvijestio da je u Hrvatskoj oko 150.000 obveznika poreza na dobit.

Najviše je društava s ograničenom odgovornošću, dok je j.d.o.o.-ova 35 tisuća. Samostalnih djelatnosti registrirano je 106 tisuća, a među njima je 37.000 obrtnika paušalista. Privatnih iznajmljivača koji porez plaćaju paušalno je još 95.000.

Komentirajući brzi rast broja obrtnika koji porez plaćaju paušalno, ministar Marić je rekao da je Ministarstvo financija napravilo veliki iskorak i pojednostavilo vođenje knjiga, ali da će “taj segment morati posebno razmotriti i vidjeti kako će ga u budućnosti gledati”.

Šimović: Obrti s poreznog aspekta postaju problem

Marićeva najava uslijedila je nakon što je uvodno dr.sc. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu rekao da rast paušalaca sada izgleda dobro, pogotovo zbog poticanja samozapošljavanja.

“No, u budućnosti obrt će se s poreznog aspekta pokazati kao najveći problem. Mogućnost zloupotreba će rasti zbog nastojanja poreznih obveznika da im ostane što veći neto”, rekao je Šimović.

Ministar Marić je naglasio da porezni sustav treba sagledavati cjelovito te kako je suština porezne reforme da sustav učini jednostavnijim, predvidljivijim i dosljednim.

“Prema svim poreznim obveznicima postupamo jednako. Nije istina da pogodujemo velikima, a “gazimo” male. Upravo je u segmentu malih i srednjih poduzetnika u prvom krugu reforme napravljen najveći iskorak. Stopa poreza na dobit snižena je s 20 na 18 posto, odnosno na 12 posto za poduzeća koja imaju do tri milijuna kuna prihoda. Po toj nižoj stopi plaća čak 85 posto poduzeća. U puno toga je olakšano poslovanje, npr. uveli smo plaćanje poreza po naplati, a ne unaprijed”, rekao je Marić, piše prviplan.hr

Naglasio je da je veliki zagovornik smanjivanja poreza jer ono širi poreznu bazu i povećava porezne prihode. Od 2017. prihod od poreza na dobit porastao je 17 posto. “Ali moramo uvoditi red i zaštititi porezne obveznike koji uredno ispunjavaju svoje obveze”, zaključio je ministar Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close