Maloljetnik tiskao kune na običan bijeli papir, pa lažni novac spiskao na hranu i piće

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2018. u 12:58
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iskoristivši mrak, skenirani i isprintati novac trošio je na fešti, odnosno javnom okupljanju, ali i u trgovini i restoranu.

Podnijeta je kaznena prijava protiv maloljetnika iz Međimurja koji je krivotvorio novac. Kune je printao na običan bijeli papir i potom ih uspio bez većih problema ubaciti u optjecaj, piše RTL.

Trošio ih je na hranu i piće na javnim okupljanjima, u restoranima i trgovinama. Krivotvorio je 12 novčanica u iznosima od 50 i 200 kuna. No, to nije izolirani slučaj, u ovoj godini broj krivotvorenih kuna, ali i eura drastično je porastao u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Maloljetnik iz Međimurja opasno se zaigrao sa zakonom. Uz pomoć računala i skeniranjem originalnih novčanica na običan bijeli papir krivotvorio je oko 1.650 kuna. 

"Izradio je najmanje sedam novčanica u apoenima od 200 kuna istoga serijskog broja i pet novčanica u apoenima od 50 kuna istoga serijskog broja", stoji u policijskom priopćenju.

Iskoristivši mrak, skenirani i isprintati novac trošio je na fešti, odnosno javnom okupljanju, ali i u trgovini i restoranu. Novac je tako završio i u drugim rukama, a naposljetku i kod policije.

Vrtoglavo raste broj krivotvorenih novčanica. Zato – oprez. "Najlakše je prepoznati krivotvorinu po osjetu budući da se radi o drugom papiru i reljefnosti. Drugi najlakši način je da naši građani ili poslovni subjekti pogledaju prema svjetlu i pogledaju postoji li vodeni znak ili zaštitna nit", savjetuje Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora HNB-a.

U prvih osam mjeseci bilo je 383 lažnih novčanica kuna. Najčešće su krivotvrene novčanice od 200 kuna, u optjecaju je bilo njih 207. Slijede novčanice od 500 kuna, lažnih je bilo 134. Za više od 400 posto porastao je i broj krivotvorenih eura. Bilo ih je 1.280. Savršena krivotvorina ne postoji, ali postoje savršeni uređaji za njihovo otkrivanje.

"Ti uređaji se koriste na šalterima banaka, a veća verzija uređaja koristi se u trezorima, gotovinskim centrima i drugim institucijama", pojašnjava Zoran Husnjak, izvršni direktor tvrtke za prodaju bankarske opreme.

Nedostaci na kunama iz kuće radionice maloljetnika iz Međimurja bili su vidiljivi i golim okom. Zbog krivotvorenja na kraju je zaradio i kaznenu prijavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close