Mali poduzetnik iz Broda: Energenti su već sada druga stavka, odmah do radnika

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2022. u 08:00
I prije ruske invazije mnogi su se odlučili na krovove pogona i poslovnih prostora instalirati solarne panele/Reuters

Kako bi se izvjesni jesenski skokovi u cijenama struje i plina mogli odraziti na srednje i male poduzetnike? Tvrtke poput DOK-ING-a i Altproa preduhitrile su krizu prebacivanjem na obnovljive izvore.

Nakon što je Europska komisija objavila krizni energetski plan za jesen i zimu, a koji računa na drastično smanjenje dostupnih količina energije, prije svega plina, i to po enormnim cijenama, poduzetnici u čitavoj EU, pa tako i Hrvatskoj sve su zabrinutiji kako će se to odraziti na njih.

U najvećem problemu bi mogli biti mali i srednji poduzetnici kad isteknu ili se smanje postojeće Vladine mjere koje obuhvaćaju i vaučere za plin. Po pitanju električne energije, koja je za manje poduzetnike uglavnom važniji energent, podijeljene su i pojedinosti i očekivanja.

Dio ih ima fiksne ugovore s dobavljačima te očekuju da će im cijena struje biti predvidljiva. Oni drugi, kojima se cijena određuje više puta na godinu, u nezavidnijoj su situaciji.

Pozdravljamo napore Vlade
No, sve je više i poduzetnika koji su se i prije ruske invazije na Ukrajinu i posljedične energetske krize pripremali na krizne scenarije.

Radi se o sve većem broju njih koji su, primarno zbog rasta cijene i predvidljivosti poslovanja, odlučili na krovove pogona i poslovnih prostora instalirati solarne panele koji im u potpunosti ili bar u većem dijelu zadovoljavaju energetske potrebe, a neke tvrtke pak kupuju samo energiju iz obnovljivih izvora koja nije ovisna o burzama i rusko-zapadnim političkim i ekonomskim odnosima.

1600

kuna poskupjela je struja Obiteljskom domu za starije i nemoćne iz okolice Sl. Broda

Neke od takvih tvrtki, iako prihodom i brojem zaposlenih spadaju u srednje poduzetništvo, imaju globalnu prisutnost. Poput multinacionalnih korporacija, zagrebačke tehnološke tvrtke Altpro i DOK-ING.

U DOK-INGU, koji je globalni lider u robotskim sustavima na električni pogon za rudarstvo i razminiranje, ističu da su već i prije energetskih problema s Rusijom krenuli u model koji bi im osigurao da sami proizvode energiju za sebe.

“DOK-ING je spreman za energetsku tranziciju prema obnovljivim izvorima zahvaljujući sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Do kraja godine ćemo na našim krovovima na zagrebačkom Žitnjaku instalirati integriranu solarnu elektranu kapaciteta 700 kW uz dvije dizalice topline čime ćemo u potpunosti pokriti vlastite potrebe za energijom.

Pozdravljamo napore hrvatske Vlade da podrži poduzetnike u ovakvoj tranziciji prema ugljičnoj neutralnosti i energetskoj neovisnosti”, kazao nam je Vjekoslav Majetić, osnivač, glavni inovator i vlasnik DOK-ING-a.

U Altprou, koji je svjetski lider u tehnologiji signalnih sigurnosnih sustava za željeznicu, ističu da za sad nisu odviše zabrinuti da bi im energetska kriza mogla poremetiti planove.

Milas

Veći problem potencijalno uočavamo u dobavljačkom lancu, ako kod njih dođe do problema s opskrbom.

Petar Milas, direktora Zajedničkih poslova Altproa, ističe da im je primarni energent električna energija, i za grijanje i u proizvodnim procesima, a prema ugovorima s dobavljačima energije, istu dobivaju isključivo iz OIE.

“Imamo sreću da nam energenti nisu velika stavka u ukupnim troškovima poslovanja, tako da ne očekujemo veće probleme u funkcioniranju tvrtke. Veći problem potencijalno uočavamo u dobavljačkom lancu, ako kod njih dođe do problema s opskrbom”, navodi Milas.

Propan-butan skok
Mali poduzetnik, vlasnik jednog Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe iz okolice Slavonskog Broda, koji je želio ostati anoniman, kaže nam da mu je energija već sad postala druga najveća stavka u rashodima, iza radne snage, a preskočila je hranu koja je tradicionalno držala drugo mjesto.

“Cijena struje mi je skočila s oko 1800 kuna mjesečno na 3400, a cijena ukapljenog plina propan-butana, na koji se dogrijavamo, je s 8 kuna otišla na 13 kuna po kilogramu. Imamo sreće da nam je bazni energent za grijanje prostora biomasa, drva, čija cijena se nije bitno mijenjala”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close