S Moody’som se ne slažemo oko izvoza, razmišljamo o rebalansu

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2013. u 11:54
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić dao je izjavu za medije o snižavanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj od strane agencije Moody’s.

Ministar financija Slavko Linić dao je izjavu za medije o snižavanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj od strane agencije Moody's. Kreditni rejting je slika Hrvatske i kreditne agencije pritom nisu zlonamjerne, izjavio je ministar financija.

>>> 'Evo da ne ispadne da prešućujem vijesti… Moody's kaže da ne idemo dovoljno brzo'

Linić je konferenciju započeo objašnjavajući razloge zašto je Moody's odlučio sniziti hrvatski kreditni rejting na 'smeće'. Objasnio je kako se to dogodilo jer nema dovoljnog gospodarskog rasta, ali i zbog same ocjene da će do njega doći vrlo teško. Moody's nam zamjera i činjenicu da je teško provoditi fiskalnu konsolidaciju iz razloga što je proračun nefleksibilan, agencija nam zamjera i rast ino duga te nedovoljan izvoz.

Linić kaže kako su to obrazloženja na koja Ministarstvo financija nema što dodati. "Ono u čemu se možda ne slažemo jest da se trebamo okrenuti izvozu, a vi znate da Vlada smatra da se bitka u ovim uvjetima krize i nekonkurentnosti treba voditi za smanjenje uvoza, posebno u energetskom dijelu (Linić smatra da Hrvatska treba ulaganja u energetiku za koju kaže da nije toliko rizična za ulaganja, op.a.). Prema tome, programi Vlade su okrenuti smanjenju uvoza a ne samom izvozu", kazao je.

Ovo je druga negativna ocjena Hrvatskoj, i zbog toga, kaže Linić, Vlada razmišlja da u prvom kvartalu još jednom razmotri proračun za 2013. godinu te da eventualno pristupi rebalansu 'u kojem su očito neophodna još neka smanjenja na rashodovnoj strani'. "Prihode smo maksmilano planirali pa tu nema mjesta za povećanje", kazao je.

Podsjetimo, agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s upozorila je ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, a ne kao donedavno umjereni te je srušila rejting na razinu "junk", odnosno smeće.

Ovo je već drugo spuštanje hrvatskog rejtinga na razinu 'smeća', što će prema mišljenju analitičara utjecati na investicije.

Prema Linićevim riječima, najnovije spuštanje kreditnog rejtinga za države obveznice Republike Hrvatske ne bi trebalo značajnije utjecati na cijenu zaduženja, ali bi znatno veće implikacije moglo imati na investicije, pogotovo u nekonkurentne privredne grane opterećene visokom cijenom rada i prevelikim nametima.

Nije smeće, nego 'neinvesticijski' rejting, Petrokemija će biti problem

Upitan mijenja li to njegovu ocjenu o rastu iduće godine, Linić odgovara: "I jedna i druga ocjena su prije svega negativne, slažem se, po pitanju ulaganja. Svako ulaganje u zemlju s neinvesticijskim rejtingom (Linić je, naime, odbio hrvatski kreditni rejting nazvati 'smećem', radije ga zove 'neinvesticijskim') je dosta velik rizik za investitore, prema tome, to je ono što je za Vladu zabrinjavajuće i to je ono zbog čega smo bili oprezni oko toga kako ćemo riješiti naše potrebe za financiranjem deficita. Ali to je manji dio problema i on ovisi o likvidnosti tržišta kapitala. Ali zabrinjavajuće su čak dvije ocjene da je Hrvatska rizična za ulaganja. Nama su potrebna ulaganja u energetiku. Energetika znači da tržište postoji, Hrvatska je gladna za energijom jer najveći dio energije uvozi, cijela Europa je gladna za energijom. Tu se nadamo da ćemo i pored neinvesticijskog rejtinga dobiti ulagače koji će pokazati interes", kazao je Linić dodavši kako će nedvosmisleni problem biti ulaganje u ostale industrijske grane, spomenuo je tu brodogradnju, ali i Petrokemiju – kazavši kako će ona "biti problem", jer je u tom dijelu cijena rada previsoka, nameti su previsoki, "a u Hrvatskoj smo vrlo spori pri shvaćanju da moramo mijenjati poreznu politiku". "Otpor reformama je ogroman. I tu poruku šaljemo investitorima", kazao je. 

Drugim riječima, Linić kaže kako je u drugim industrijskim granama (u odnosu na energetiku) stanje drukčije jer su opterećene cijenom rada i nametima, međutim unatoč tome teško se mijenja svijest i spremnost za promjenama porezne politike.

Objašnjavajući zašto Hrvatska ima nedovoljan gospodarski rast, Linić je kazao kako je hrvatsko gospodarstvo najviše okrenuto prema trgovini, odnosno osobnoj potrošnji. Kao drugi razlog navodi činjenicu da je dosad glavninu rasta nosio građevinski sektor, koji je sada u problemima. Kao jedan od osnovnih problema Hrvatske navodi i zapuštenu proizvodnju i industriju.

'Previše sredstava ulažemo u subvencije'

Linić je kazao kako nemamo dovoljno produktivnih ulaganja ("a to znači proizvoda") te da smo zbog toga nekonkurentni. Ocjena Moody'sa je i da nemamo kvalitetno okruženje za poduzetnike, da imamo zastarjeli i prevelik javni sustav – "i tu se prije svega misli na trgovačka društva". Zamjeraju nam i nedovoljnu privatizaciju te neprovedene strukturne promjene. Tu je i nedovoljna fleksibilnost tržišta rada.

"Ocjena je također da previše sredstava ulažemo u subvencije i to ovaj put ocjenjuju za brodogradnju i poljoprivredu", kazao je Linić.

Jedna od ocjena na kojima je Moody's temeljio svoje snižavanje rejtinga je povećanje vanjskog duga. Ocjenjuju naime da Hrvatska ima prevelik dug u odnosu na BDP pa je to jedan od razloga za smenjenje kreditnog rejtinga naših obveznica. Podsjetimo, javni dug Hrvatske premašio je 50 posto BDP-a.

To je, kaže Linić, ocjena kojoj Vlada nema što dodati, ali i ocjena koja pokazuje gdje su problemi Hrvatske: nedovoljna ulaganja u proizvodne djelatnosti. Bitka za proizvodne djelatnosti je, kaže Linić, ono na što Vlada ima odgovore, a odgovori su bitka za financijsku konsolidaciju privatnog sektora, gdje će se, kaže on,  pokušati financijskim restrukturiranjem trgovačkih društava zadržati radna mjesta i potaknuti investicije.

To je, dodaje također, proces koji će trajati cijelo ovo polugodište. Još jednom je podsjetio na nova ulaganja u sektor energetike, naglašavajući da je riječ o privatnim ulaganja, što dakle ne znači opterećenje za državni proračun.

Jedno od rješenja? Porez na nekretnine

Jednim od rješenja smatra uvođenje poreza na nekretnine kojim bi Vlada supstituirala pad prihoda nužnih za funkcioniranje zdravstvenog sustava, koji su pali zbog smanjenja doprinosa za zdravstvo za dva indeksna boda.

To se rješenje, po njegovim riječima, tim više nameće jer Vlada ne odustaje od daljnjeg snižavanja doprinosa za zdravstvo za šest indeksnih bodova do kraja mandata.

Upravo porez na nekretnine koji bi plaćali bogatiji građani i poduzeća čija imovina nije u funkciji, zatvorili bi poreznu rupu nastalu smanjenjem doprinosa, drži ministar financija.

Kakav god bio i koliko god bio nezgodan zbog investicija, kreditni rejting doprinjet će da neki shvate u kakvom smo stanju, zaključuju Linić.

Smatra da Vlada zbog najnovijeg snižavanja kreditnog rejtinga ne bi trebala mijenjati svoju projekciju gospodarskog rast iz siječnja, ali mora se usredotočiti na to da proračunski deficit ne prijeđe planiranih deset milijardi kuna.

'Imamo odgovor'

Linić kaže da Vlada ima odgovore na primjedbe koje je u svojem izvještaju naveo Moody's – konsolidira privatni sektor kroz predstečajne nagodbe, ohrabruje ulaganja i to posebice privatna u energetiku, radi na stabiliziranju javnih poduzeća, ide se na privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, restrukturiranje željeznica i sl., dovršava privatizacija brodogradilišta i odgovorno se odnosi prema proračunu i državnim financijama.

Najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997.

Zbog izostanka gospodarskog oporavka i slabih izgleda u nadolazećim mjesecima agencija Moody's je srušila kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu. Podsjetimo, sredinom prosinca to isto je učinila agencija Standard&Poor’s. Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997., podatak je Hrvatske narodne banke (HNB). Državne obveznice umjesto ocjene Baa3 nose oznaku Ba1, što u klasifikaciji Moody’sa ukazuje na špekulativni dužnički papir značajnog rizika. Ulagači bi prilikom idućeg posuđivanja novca mogli tražiti veći prinos, što bi poskupilo daljnje zaduživanje zemlje.

"Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta", navodi se u priopćenju Moody’sa kojeg potpisuje analitičarka Lucie Villa. Rast temeljen na privatnoj potrošnji i građevinarstvu je istrošen, dok investicija u proizvodnju nema, čime nema ni izvoza.
 

>> Saborski zastupnici očekivali pad rejtinga Hrvatske: To je ocjena Vlade

Komentari (20)
Pogledajte sve

Poštovani gospodine X 25% dali u vašoj financijskoj filozofiji postoji neki drugi oblik komunikacije i predlaganja za propast malog čovjeka osi vašeg *HARAČA*, vi ste stariji ozbiljniji gospodin pa bi trebali znati onu našu staru,* PRVO ZOBI ONDA BIČ* gospodine ministre, biznis, biznis pa onda nameti. Pokušajte stvaranjem i radom namaknuti sredstva, a ne porezima.
POKUŠAJTE izgradnjom infrastrukturama i kvalitetnim prometnicama, te novim željezničkim prugama. SVI KVALITETNI INVESTITORI, će u takav biznis uložiti brdo financija.
PS. Azija nam kuca na mala vrata a vi se pravite gluhi i nijemi.
Gospodo novaca ima ali vi mu zabranjujete dotok u LJEPU NAŠU, a šta reći vi gospodo lijepo i otmjeno živite pa vas boli briga za male ljude, ali zapamtite bez malih ljudi nećete opstati ni vi ni niko drugi Tko će gledati samo na svoj želudac i na svoju obitelj, a ostali neka slušaju vaša pametovanja u javnosti a rezultati svakim danom sve više poražavajući. Vjerujte gospodine Liniću ni mala djeca u vrtiću vam ne bi vjerovala, a kamoli jadan i napačen narod R.H.
I na kraju pustite prazne priče od kojih jedino vi imate koristi, ajmo zasukat rukave i primiti se posla, lova nam leži na ulici ali vi imate prevelike drobine pa se nemožete sagnuti kako bi ju pokupili.

Index
Vuljanić: Nismo mi svi smeće, politika Vlade je smeće
“Nismo mi smeće”, kaže laburist Nikola Vuljanić i pojašnjava.
“Naravno da je bilo očekivano.
Rejting agencije ne ocjenjuju državu.
Mi to uzimamo k srcu kao da to nas sad netko ocjenjuje i da smo mi svi smeće. Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade”, rekao je Vuljanić.

Što bi ona učinila u ovoj situaciji otkriva bivša premijerka, HDZ-ova Jadranka Kosor.

“Sasvim sigurno bih sazvala cijelu Vladu i danas i svaki dan – i sutra iako je vikend i svaki dan, kao što je to bilo u srpnju 2009. godine”, kaže Kosor.

Milošević: Građani na svojoj koži osjećaju da Vlada ide krivim smjerom
Za HDZ-ovog Domagoja Ivana Miloševića sniženje rejtinga od strane kreditne agencije Moody’s je očekivano.

“Na žalost, ne trebaju nam više strane kreditne rejting agencije da nam kažu da ova Vlada ide krivim smjerom. To najbolje osjećaju građani na svojoj koži. Pod ‘građani’ mislim i radnici i umirovljenici i poduzetnici. Ovakav kreditni rejting ne ugrožava samo one koji su imali ili imaju posao, ovakav kreditni rejting najviše ugrožava upravo one koji se tek trebaju zaposliti, a to su naši mladi”, rekao je Milošević.

Ocjenom nije iznenađen ni HDSSB-ov Boro Grubišić.

“Kakva Vlada, takav rejting”, kaže Grubišić.
“Vlada je nekompetentna.
Kakva Vlada, takav rejting i ništa drugo”, kratko je komentirao.

“Trebaju nam reforme, kaže nezavisni zastupnik Damir Kajin”, komentirajući hrvatski rejting. Očekuje rebalans proračuna.

“Nakon proračuna za 2013. bilo je to očekivano.
Ono što nama treba je reforma i javne države i proračunskih korisnika. Treba nama reforma i lokalne samouprave.
Ono što mene najviše brine je gdje je danas Istra koja je zabilježila pad izvoza u 2012. za čak 30 posto u odnosu na 2011. godinu.
Jednom riječju, trebamo se dogovoriti kome zapravo ‘uzeti’, ali onda moramo to pošteno reći”, ističe Kajin.

Lovrinović o Moody’su: Sad je jasno da domaće investicije moraju biti pokretač

Ekonomski analitičari uglavnom su složni u zaključku da je snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj od strane Moody’sa bilo očekivano.
Profesor s Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović kaže da Vladi nije bilo lako.
Ipak smatra da nije ponudila dobar model kako riješiti ono što je zatekla.

“Ono što mene brine jest da taj program na kojem se sada inzistira, da on praktično nije uvjerljiv, odnosno on ne može kao takav dati rezultate, nema u sebi one poluge za izvlačenje iz ove depresije”, rekao je Lovrinović koji smatra da se paralelno trebaju odvijati dva procesa – kontinuirano restrukturiranje u realnom sektoru i ekspanzivnija monetarna politika. “To je ono što se nije napravilo i to je taj problem”, rekao je.

Pojašnjava da se nastankom krize 2008. godine očekivalo da ćemo ići u ovakvom smjeru, ali ne zbog krize već zbog toga što Hrvatska vodi ekonomsku politiku koja produbljuje krizu. “I u tome je problem”, kaže Lovrinović i pojašnjava da je ekonomska politika ‘prorecesijska odnosno prodepresijska’ što dovodi do poruke stranim investitorima da ne ulažu u Hrvatsku, a upravo na takvim investicijama, odnosno investicijskom ciklusu, Vlada temelji svoju politiku.

“Nužan je zaokret djelovanja HNB-a, odnosno bitno snižavanje kamatnih stopa kako bi bilo jeftinije investirati u isplative investicije”

“Sada je jedina realnost da to financiranje investicija ide dominantno iz domaćih izvora jer očito više nitko ne može biti u zabludi da očekuje da inozemne investicije budu pokretač.
Sad domaće investicije u domaćoj valuti moraju i jesu jedini način poticanja investicija”
Ekonomski analitičar Guste Santini za Media servis kaže – sve je ovo bilo očekivano. “Evidentno se ne snalazimo, evidentno ne radimo prave stvari, evidentno ne pokazujemo nikakve znakove oporavka. Čak ni ulazak u Europsku uniju 1. srpnja evidentno nije dovoljan da se ne vidi ili da se manje vidi stanje u Hrvatskoj”, rekao je Santini.
Da klima u državi nije dobra smatra i Santini koji pojašnjava kako se u

Linić je starao komunističko da ne kažem što, on skupa sa svojom svitom nema pojma što i kako. To je nesposobna, neradnička bagra.
Na žalost po građane HR, rezultati su sve gori i gori. Što bi bilo kad bi neka privatna firma prikazala takvav katastrofalan godišnji FI ?

Sestincan slažem se u svemu…problem je bio svih godina struktura ulaganja od strane države…Kod nas je sposobnost države za zaduživanjem pretvorena u dobit privatnih poduzeća koja inače nemaju što za prodati osim preko veze zaraditi na poslu sa državom, no Linić i dalje priča i razmišlja na isti način…
Ne slaže sa izvozom ali bi on smanjivoa uvoz…što znači još više privatih poslov ana račun države….samo lupeta o energetici a prehrambena industrija je daleko najveći potencijalni izvor prihoda….no baja o tome uopće ne razmišlja

New Report

Close