Saborski zastupnici očekivali pad rejtinga Hrvatske: To je ocjena Vlade

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2013. u 12:34
Ruža Tomašić / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Znamo da smo visoko zaduženi, da nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije, da imamo preveliku javnu potrošnju…’

Ocjena agencije Moody's koja je jutros snizila kreditni rejting Hrvatske na ocjenu Ba1 nije iznenadila saborske zastupnike, koji ističu da vlada nije uspjela osigurati nove investicije i zaustaviti pad nezaposlenosti pa je, kažu, pad rejtinga bio i očekivan.

"Pad rejtinga je očekivan. Ovo je nekompetentna vlada, a kakva vlada, takav rejting", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić novinarima u Saboru. I Jadranka Kosor (HDZ) smatra da su svi pokazatelji tako loši da je i ocjena Moody'sa bila očekivana.

Ocijenila je da bi taj rejting bio i gori da se ne očekuje ulazak Hrvatske u EU u srpnju. "Ne mogu zamisliti kakve bi posljedice izazvala bilo kakva odgoda ulaska", rekla je Kosor te poručila da vlada treba poduzimati sve kako bi osigurala da se taj proces završi kako je planirano.

Nezavisni Damir Kajin kazao je kako je nakon donošenja ovogodišnjeg državnog proračuna bilo za očekivati da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting. "Treba nam reforma državne uprave i proračunskih korisnika, kao i reforma lokalne samouprave", kazao je Kajin, ali i dodao da je "90 posto proračuna zadano i tu nema puno manevarskog prostora".

Laburist Nikola Vuljanić ističe, međutim, da je "90 posto proračuna uvijek bilo zadano, kako državnoga, tako i proračuna gradova i općina". "Pa što onda? Vlada se primila posla da kroz taj okvir zemlju uvede u svjetliju budućnost. Ovoj vladi to ne uspijeva i nema nikakvih naznaka da će uspjeti", rekao je Vuljanić.

Iako je očekivao pad rejtinga, Vuljanić ističe da rejting agencije ne ocjenjuje državu, nego politiku Vlade. "Mi to uzimamo srcu, kao da nas ocjenjuju. Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade. Kazao je to čitav svijet i mi u parlamentu, i svaki dan se to pokazuje", kazao je.

Pad kreditnog rejtinga nije iznenadio ni Jozu Radoša (HNS). "Znamo da smo visoko zaduženi, da nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije, da imamo preveliku javnu potrošnju, prema tome, procjene agencije su vrlo logične", rekao je Radoš.

Dodao je, međutim, da "to još uvijek nije smeće. "To je kolokvijalno smeće, to tako zovu investitori. Najvažnije je da Hrvatska ima proračunsku stabilnost, što je zasluga ove vlade, ali jedini pravi put izlaska iz ovakve situacije je povećanje investicija", naglasio je Radoš.

Ivo Jelušić (SDP) rekao je da je, nakon slične odluke agencije Fitch, očekivao da će prije doći do reakcije drugih agencija. "To ide kao lego kockice", kazao je. Jelušić, međutim, ističe da je Vlada lani smanjila rashode i proračunski deficit. "No, za to nismo bili nagrađeni velikim rastom, što je normalno, jer su kreditne agencije u funkciji zaštite kapitala", kazao je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovo je nova sramota hrvatske vlade koja ne radi ništa osim što diže poreze! sad još žele i porez na nekretnine, pa dosta više!!! hoćemo nove izbore!

New Report

Close