Lik Tesle na tri kovanice centa, a na jednom euru – kuna

Autor: Ana Blašković , 21. srpanj 2021. u 22:00
Na jednoj od kovanica 'hrvatskog' eura bit će simbol kuna/SHUTTERSTOCK

Šahovnica će kao motiv biti podloga na svim kovanicama, a ostali će biti raspoređeni po apoenima.

Hrvatsku će na eurokovanicama predstavljati šahovnica, geografska karta zemlje, kuna, glagoljica te Nikola Tesla, prijedlog je Komisije za novac HNB-a.

Premijer Andrej Plenković, čija Vlada će u konačnici dati zeleno svjetlo za rješenje, rekao je da svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati nacionalni motiv.

“Iskristalizirali su se prijedlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom karta na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica”, rekao je Plenković.

Šahovnica će kao motiv biti podloga na svim kovanicama, a ostali će biti raspoređeni po apoenima. Iz HNB-a su istaknuli da su osnovni kriteriji Komisije bili prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti te da je ključno da motiv predstavlja Hrvatsku.

Bitna je i tehnička izvedivost na malim dimenzijama kovanica te uvjet da motiv nije podložan autorskim pravima. Svoje ocjene u web anketi dalo je gotovo 50 tisuća građana pri čemu je najviše ocjene dobila šahovnica.

Među 11 tisuća prijedloga dominantno se izdvojio motiv Nikole Tesle koji je predložila petina anketiranih. Početkom kolovoza HNB će objaviti natječaj za izradu idejnog rješenja nacionalne strane kovanice, a sredinom listopada ih poslati EK i Vijeću EU na odobrenje.

Izrada kovanica s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije uvođenja eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close