Lauc: Možemo doći do 4000 slučajeva zaraza dnevno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2020. u 11:17
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upozorio je da u Hrvatskoj možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Blizu smo ili smo čak na samom vrhuncu epidemije, ali to znači da je sad najopasniji trenutak i da moramo biti oprezni, izjavio je u petak u Dnevniku  HTV-a znanstvenik  Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade RH.

Upozorio je da u Hrvatskoj možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

“Brojevi su veliki, ali ih treba staviti u kontekst. Tjedni prosjek u Hrvatskoj je negdje iznad 450, a druge su zemlje na znatno višem broju, Belgija je na skoro 2000. Brojevi nisu neočekivani”, rekao je Lauc.

Dodao je kako se pokušava predvidjeti kretanje širenja koronavirusa idućim tjednima.

“Naznaka je dobrih vijesti da smo do prije nekoliko dana, na tjednoj bazi imali dvostruko više zaraženih. Sada taj broj stagnira i trenutno smo na 60 posto. U Zagrebu je taj broj počeo padati i ranije i ispod smo 50 posto. Brzina usporava”, naglasio je Lauc.

Nažalost, dodao je, hospitalizacije i smrti kasne dva do tri tjedna.

“Siguran sam da nećemo doći na brojke iznad 5 tisuća, ali možemo doći na 4 tisuće. Tako da ćemo mi sigurno u hospitalizacijama i po broju mrtvih doći na vjerojatno dvostruke brojke od današnjih. Ako ne i više, procijenio je Lauc.

Ističe da su istraživanja pokazala procijenjene učinke pojedinih mjera.

“Jedina doista učinkovita mjera koju netko može propisati je – zabrana okupljanja većeg broja ljudi. Sve drugo je na osobnoj razini. Vrlo je važno znati da virus ostaje lebdjeti u zraku i kako je bitno da se u istom prostoru na duže vrijeme zadržava što manje ljudi. Bitno je prozračivati prostore. Ako udahnete virus, on mora proći nekoliko vaših linija obrane prije nego vas zarazi. Ako udahnete 10 virusa, ima veću šansu. A ako udahnete milijun – puno je veća šansa”, objasnio je.

Lauc napominje da maske smanjuju mogućnost kontakta s virusom kao i boravak na otvorenom prostoru. Distanca. Pazite da zrak u prostorijama ne bude presuh. To su sve stvari koje svatko od nas može napraviti da zaštiti sebe i druge, naglasio je.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena  2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 15.106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru 74 pacijenta. Umrlo je 20 osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close