Kriza je pred vratima, ostaje nam samo “uzdaj se u se i u svoje kljuse”

Autor: Ana Blašković , 27. rujan 2019. u 07:59
Foto: Pixsell / Getty Images

Zbog usporavanja Njemačke i Italije slabi optimizam tvrtki u pripremi poslovnih planova.

Dok jača strah od recesije u Njemačkoj, a Hrvatska ulazi u predizborno razdoblje u kojem politički pragmatizam redovno pobjeđuje ekonomsku logiku, poduzetnicima se pale alarmi i važu kako prilagoditi svakodnevno poslovanje i investicijske planove.

“Sljedeća kriza je pred vratima a nismo napravili puno da ju dočekamo spremni. Gospodarstva Njemačke i Italije usporavaju, to su nam velika izvozna tržišta i njihovi problemi pale tihe alarme na našem tržištu”, kaže predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja. Poslodavci nemaju prevelika očekivanja, pogotovo kad su u pitanju krucijalne reforme, a zasigurno nije pretjerivanje reći da sa strepnjom gledaju na približavanje izbora. “Ne treba očekivati promjene, pogotovo ne one koje se mogu zvati reformskima. Poučeni iskustvom bojimo se davanja ustupaka i privilegija pojedinim skupinama birača uoči izlaska na birališta. Nadamo se da će ulazak u eurozonu stvari držati pod kontrolom. U pripremi poslovnih planova prostora za velik optimizam nema. Fokus ostaje na nama samima, da tržišne potrese dočekamo spremni prema staroj poslovici ‘Uzdaj se u se i svoje kljuse’”, kaže šefica Udruge poslodavaca.

Pljačka lokalnih šerifa

Mislim da se možemo usuglasiti da nitko ne očekuje bitno bolje uvjete u 2020. Gospodarstvo je ove godine raslo i iako nam je prvi kvartal donio veće stope rasta, drugi je pokazao da temelje za dugoročniji rast nismo postavili. Bez složenijih i dubljih reformi nema snažnijeg napretka zemlje, a niti jedna Vlada do sada nije krenula tim putem. Bit ćemo sretni ako iduće godine budemo rasli dva do tri posto”, rekla je Deranja na konferenciji Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider.

Vlasnik Orbica, jednog od najvećih europskih distributera robe široke potrošnje, Branko Roglić tradicionalno je oštar u ocjeni stvarnog stanja poduzetničkog okruženja. “Trenutno se 20 zemalja priprema na nadolazeću krizu. Želio bih nekako pomoći Vladi da shvati da su nam potrebne neke drastične promjene. Ne mogu reći da Vlada ne radi ništa, ali ono što radi je kao liječenje raka aspirinom. Naša administracija može servisirati državu od 40 milijuna stanovnika, a nas je ni 4 milijuna. Moramo učiniti nešto drastično, treba nam vlast koja neće će raditi samo ono da ostane na vlasti već onu hrabru koja će pristati izgubiti izbore da napravi ono što je potrebno”, rekao Roglić dodajući da si moramo priznati da je Hrvatska zaostala za svima s kojima je krenula u tranziciju. Ne krije Roglić ni skepsu oko najavljene decentralizacije koja bi trebala dati veće ovlasti jedinicama regionalne i lokalne uprave što one godinama traže od središnje vlasti u Zagrebu.

Nameti kao gljive poslije kiše

“Kad god se upravljanje s državne razine spušta na niže razine, onda lokalni šerifi pljačkaju svoje gospodarstvo. To mora prestati. Moramo konačno znati koji su fiskalni, a koji parafiskalni nameti, koji rastu kao gljive nakon kiše”, kaže vlasnik tvrtke koja je u ovoj godini zacrtala plan dosegnuti 2,3 milijarde eura prihoda. Orbico kontinuirano investira; u srpnju je preuzeo većinsko vlasništvo u vodećem rumunjskom distributeru Interbrands koji je lani ostvario 200 milijuna eura prihoda. S realizacijom investicija ozbiljno računa turistički sektor kojem je protekla sezona bila pod povećalom zbog pada popunjenosti u dijelu privatnog smještaja.

Osvrćući se na prognoze za iduću godinu čelnik turističke kompanije Valamar Željko Kukurin ne smatra da će uslijediti išta neočekivano. “Imali smo ‘happy hour’ tri godine kao posljedicu sigurnosne situacije na Mediteranu, iduća će biti još izazovnija”, kaže. U turizmu ogroman potencijal leži u razvoju kvalitete, fokusu na kategorije četiri i pet zvjezdica u kojima popunjenost nije bila upitna za razliku od nižih kategorija. “Što je nama objekt bio skuplji, to je bio bolje popunjen”, kazao je Kukurin. Valamar je početkom ovog tjedna najavio da u listopadu započinje 790 milijuna kuna vrijednu investiciju u hotel Pinea u Poreču s pratećim uređenjem plaža i šetnica koji bi trebali biti spremni za sezonu 2021.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovako je i Sanader negirao situaciju vanka i pričao kako će nas zaobići… Kad nedugo kasnije: u banani smo!

Gdje nađu u Hup-u ovakvu?..osim što je maliciozna&ambiciozna

New Report

Close