Kreću preventivni pregledi, ako se odazovete imate slobodan dan: Ovo su detalji plana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2023. u 09:41
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Preglede će obavljati obiteljski liječnici koji to žele, i za to će biti posebno plaćeni. Cijenu pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

Prve pozive na preventivne zdravstvene preglede građani će dobiti već krajem ovoga mjeseca, pregledi počinju nakon Praznika rada, najprije u Osječko-baranjskoj županiji, a svi građani koji se odazovu na poziv dobit će slobodan dan, doznaje se u Ministarstvu zdravstva.

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda provodit će se od svibnja do kraja srpnja u pet županija. Uz Osječko-baranjsku, uključene su Sisačko-moslavačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.

Plan je da se u svakoj od tih županija preventivno pregleda oko 200 osoba u iduća tri mjeseca, tako da bi pozive trebalo dobiti najmanje tisuću građana.

Slat će ih Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ciljana skupina su stariji od 40 godina koji zadnje dvije godine nisu bili u kontaktu s obiteljskim liječnikom.

Prema mišljenju struke, upravo je ta dob podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem.

Liječnicima će sistematski biti posebno plaćeni

U odabranih pet županija čak 25.325 građana nije bilo kod svog liječnika zadnje dvije godine.

Preglede će obavljati obiteljski liječnici koji to žele, i za to će biti posebno plaćeni. Cijenu pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tijekom pregleda putem posebnog panela liječnik će unositi podatke o osobnoj i obiteljskoj anamnezi, stilovima života i navika, pregledu organskih sustava, laboratorijskim pretragama (GUK, lipidogram, PSA) i EKG-u, a predviđena je mogućnost upućivanja i na ostale pretrage ako to liječnik odluči.

Sve će se moći obaviti u jednom danu, i određenom terminu bez čekanja, s tim da postoji mogućnost da liječnik izda završno mišljenje drugi dan zbog obrade krvnih pretraga.

Za odaziv na sistematski pregled slobodan dan

Uključeno je i upućivanje na rano otkrivanje raka debelog crijeva, dojke ili pluća ako se osoba do sada nije odazvala na pozive za te probire.

Domovi zdravlja nositelji su pilot-projekta na razini županija te su im su ponuđena dva modela – sistematski u ordinacijama kod izabranih liječnika ili na punktovima u domovima zdravlja, što je do sada odabrala samo Splitsko-dalmatinska županija.

Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka i Primorsko-goranska županija odlučile su se za model u kojem sve preglede u svojoj ordinaciji obavlja obiteljski liječnik. Međimurska županija odlučila se za kombinaciju, tako da će se dio pregleda provoditi u ordinacijama a dio na punktovima.

Slobodan dan dobit će građani koji se odazovu na poziv i dođu na pregled, a uspostavit će se i pravila za one koji će biti spriječeni, kao i za one koji ne dođu u zakazani termin koji su prethodno prihvatili.

U Ministarstvu poručuju da će se posebno voditi evidencija odaziva i neodaziva, što također vide kao povratnu vrijednost Pilot-projekta. Upravo je cilj pilotiranja projekta da se provjere operativne mogućnosti i održivost predloženog modela preventivnih zdravstvenih pregleda.

Ministar zdravstva Vili Beroš prethodno je najavio da će se u rujnu provesti evaluacija, a u listopadu se planira uspostava programa preventivnih pregleda na nacionanoj razini.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close