Kreće reforma mirovinskih fondova

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 15. listopad 2013. u 09:35
Ministar financija Slavko Linić/Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama pravila poslovanja mirovinskih fondova Vlada je stvorila regulatorne uvjete za njihov jači angažman u privatizaciji državne imovine.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na svojim je internetskim stranicama otvorilo raspravu o obveznim mirovinskim fondovima.

Kao što se je i predviđalo, fondovi će imati tri potportfelja, različite rizičnosti, a izloženost fondova u pojedine vlasničke vrijednosne papire, moći će biti veći od 10, odnosno 20 posto. Priprema je to za ulaganje OMF-ova u razne projekte, ponajprije autoceste. Potportfelji fondova će imati tri kategorije – A,B i C, a njihova imovina razlikovat će se po izloženosti riziku. Kategorija A će biti najrizičnija i u njega će moći ući, ali ne obvezno, obveznici drugog mirovinskog stupa mlađi od 40 godina, odnosno oni kojima je preostalo do referentnog dana, tj. umirovljenja 10 ili više godina.

U potportfelj B će se obvezno razvrstavati osobe kojima je preostalo do referentnog dana pet ili više godina, a u kategoriju C ako ima manje od pet godina do umirovljenja. Primjerice, u kategoriji A fond će od svoje imovine ulagati po 30 posto u sigurnije papire, odnosno obveznice, dok će u kategoriji B njihovo ulaganje biti ograničeno na potrebnih 50 posto, odnosno 70 posto u kategoriji C. Kod ulaganja u dionica, situacija će biti suprotna, pa će njima najviše moći biti izloženi potportfelji kategorije A. Ograničena izloženost fonda u pojedinom društvu koje kotira na burzi bila bi 20 posto, odnosno 10 posto u onim tvrtkama koje nisu na burzi. No, izloženost fondova može biti i veća, stoji u prijedlogu, ako vrijednosni papiri služe za financiranje ili sekuritizaciju infrastrukturnih projekata na području RH, ako imaju dugoročne, stabilne i predvidljive novčane tokove, kako bi odgovarali ročnosti obveza mirovinskog fonda uz uvažavanje načela sigurnosti, razboritosti i opreza.

Tako su fondovi u stvari već pripremljeni za moguće ulaganje u monetizaciju autocesta, ali i još neka ulaganja u državne tvrtke, kao što je primjerice ACI. Ubuduće se osiguranici koji sami ne odaberu mirovinski fond, neće automatski razvrstati u onaj koji ima najveći tržišni udjel, nego će raspodjela novih osiguranika biti ravnopravna, odnosno po 25 posto za svaki od četiri obvezna mirovinska fonda. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

možda će više ulagati u domaće dionice 😉

Uskoro – Fimi Media III

Teorija o najefikasnijem modelu kroz Privatizacije ovim potezima pada u vodu.

Tko kontrolira i tko ce kontrolirati ove Fondove.
Nitko, pa ce i nadalhe raditi samo u interesu njihovih Majki banaka.

Gdje god su ovi Fondovi imali svoje predstavnije u Nadzornim odborima sve su te tvrtje zavrsile ili u predstecajnoj ili su u fazi za to:
Dlkv, Nexe, Petrokemija i …

New Report

Close