“Uz potkapacitiranost hotelskog smještaja i podinvestiranost, kao i preveliku sezonalnost u Hrvatskoj, jedan od gorućih i ključnih problema je i deficit kvalificirane radne snage. Ono što je sigurno je to da bez kvalitetnih turističkih radnika ne možemo očekivati kvalitetan turizam. Hrvatska ima dugotrajan problem negativnog migracijskog salda, nacija smo koja, nažalost, ubrzano stari i moramo dio radne snage uvoziti iz inozemstva. Međutim, ono na čemu treba raditi jest stvaranje bazena vlastite domaće radne snage, što znači da moramo učiniti sve da unaprijedimo naše strukovno obrazovanje koje u ovom trenutku zaslužuje jednu ozbiljnu reformu”, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore netom prije početka konferencije Izvrsnost u enogastronomiji – Izazovi, trendovi i obrazovanje održanoj u kinu Valli.
O nedostatku radne snage u turističkom sektoru govorio je i Tulio Fernetich, vlasnik luksuznog Heritage Hotela San Rocco, koji je podcrtao da treba ciljati na cjelogodišnje poslovanje jer je vrlo teško posložiti personal za dva ili tri mjeseca. “Nije uvijek lako, znamo da je naš turizam i dalje sezonski, ali moramo ići na maksimalno produženje sezone”, ustvrdio je Fernetich. Nakon dva stručna panela, održana je radionica Zero waste – život bez otpada uz vodstvo Denija Srdoča, chefa restorana Nebo.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu