Kovačević: ‘Treba raditi na stvaranju bazena vlastite domaće radne snage’

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2022. u 10:36
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bez kvalitetnih turističkih radnika ne možemo očekivati kvalitetan turizam.

“Uz potkapacitiranost hotelskog smještaja i podinvestiranost, kao i preveliku sezonalnost u Hrvatskoj, jedan od gorućih i ključnih problema je i deficit kvalificirane radne snage. Ono što je sigurno je to da bez kvalitetnih turističkih radnika ne možemo očekivati kvalitetan turizam. Hrvatska ima dugotrajan problem negativnog migracijskog salda, nacija smo koja, nažalost, ubrzano stari i moramo dio radne snage uvoziti iz inozemstva. Međutim, ono na čemu treba raditi jest stvaranje bazena vlastite domaće radne snage, što znači da moramo učiniti sve da unaprijedimo naše strukovno obrazovanje koje u ovom trenutku zaslužuje jednu ozbiljnu reformu”, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore netom prije početka konferencije Izvrsnost u enogastronomiji – Izazovi, trendovi i obrazovanje održanoj u kinu Valli.

O nedostatku radne snage u turističkom sektoru govorio je i Tulio Fernetich, vlasnik luksuznog Heritage Hotela San Rocco, koji je podcrtao da treba ciljati na cjelogodišnje poslovanje jer je vrlo teško posložiti personal za dva ili tri mjeseca. “Nije uvijek lako, znamo da je naš turizam i dalje sezonski, ali moramo ići na maksimalno produženje sezone”, ustvrdio je Fernetich. Nakon dva stručna panela, održana je radionica Zero waste – život bez otpada uz vodstvo Denija Srdoča, chefa restorana Nebo.

Uz raspravu o zahtjevima i očekivanjima turista koji se stalno mijenjaju, kao i ponudi i uslugama turističkog sektora, diskutiralo se i o izazovima plasmana lokalnih proizvoda sektoru ugostiteljstva i turizma, o obrazovanju ljudskih potencijala kao i popularizaciji zanimanja u ugostiteljstvu. Tom je prilikom predstavljen i projekt ‘KLIK Pula- Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma’, kao generator razvoja ideja, inovacija i izvrsnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma. Nositelj projekta je pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, dok je partner Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, a te su institucije ujedno i organizatori konferenciju.

Kovačević napominje da se godišnje u strukovne škole, u zanimanja vezana uz turizam i ugostiteljstvo, upisuje oko 13 i pol tisuća učenika. No, ono što je problem strukovnih škola je to da imaju vrlo malo praktične nastave, nema dovoljne suradnje s gospodarstvom u smislu da se razvijaju i jačaju oni programi koji osposobljavaju učenike za tržište rada. Kovačević napominje da je jasno da su potrebna i dodatna ulaganja jer je praktična nastava, koje ima malo, iznimno skupa.

“Tu treba imati strojeve, uređaje, obučene ljude, namirnice za probna kuhanja. Mislim da će s otvaranjem ovog centra kompetencija u Puli niz tih problema biti riješen”, ističe Kovačević.

Projekt ‘KLIK Pula’ provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2020.-2023. u suradnji sa Istarskom županijom, Obrtničkom komorom Istarske županije, Arenom Hospitality Groupom, AZRRI-jem, Sveučilištom Jurja Dobrile, Maistrom, Školom za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovnom školom Eugena Kumičića Rovinj, Unilineom, Valamarom Riviera i Gradom Pula.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a, ističe da očekuje uspješnu turističku sezonu te da smo u ovom trenutku na razini 90 posto referentne 2019. godine.

“No, što se tiče fiskaliziranih računa, prebacili smo za 7 posto. Vjerujemo da će krizni menadžment hrvatske Vlade osigurati da Hrvatska i ove godine bude percipirana kao sigurna destinacija i da ćemo ostvariti najbolje rezultate među konkurentima na Mediteranu”, kazao je Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close