Kosor: Treba čim prije završiti priču oko lex Perković

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2013. u 15:17
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor poručila je danas kako bi glavni cilj rasprave o izmjenama tzv. lex Perković trebao biti kako čim prije završiti priču oko tog zakona.

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor poručila je danas kako bi glavni cilj rasprave o izmjenama tzv. lex Perković trebao biti kako čim prije završiti priču oko tog zakona.

Cijelo se ljeto bavimo pitanjima tko koga štiti, tko štiti udbaše, tko su udbaši, dodatno smo se podijelili i jedni drugima zamjerili, rekla je Kosor u objedinjenoj saborskoj raspravi o izmjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, koji je kolokvijalno nazvan lex Perković.

Izmjene tog zakona predložili su Vlada, skupina zastupnika i zastupnica Kosor.

Po Vladinom prijedlogu od 1. siječnja 2014. godine izvan snage bi se stavila odredba kojom je primjena europskoga uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine. Skupina zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista traži da se "lex Perković" potpuno stavi izvan snage, a Kosor da se izbriše odredba s vremenskim ograničenjem.

Kosor se pita što Hrvatska dobiva činjenicom da će Zakon stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine. Ne može, kaže, dokučiti te ponovo predlaže da izmjene Zakona stupe na snagu odmah.

Kosor je najavila da će zatražiti korespodenciju koju je oko lex Perković vodio ministar pravosuđa s Europskom komisijom i povjerenicom Vivian Reding, odnosno premijer Milanović sa šefom Komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Kosor je to izjavila nakon stanke koju je tražio Milorad Pupovac (SDSS) nezadovoljan raspravom o lex Perković.

Pupovac je, pak, HDZ prozvao da preko replika monopolizira raspravu.

Širokim i neispravnim tumačenjem tog instituta ugrozili ste temeljno pravo koje imaju zastupnici i klubovi, a to je ravnopravna mogućnost sudjelovanja u raspravi, predbacio je Pupovac HDZ-ovim zastupnicima koji su nizom replika 'otvorili' raspravu o lex Perković.

Komentirajte prvi

New Report

Close