Novi revolucionarni iskorak. Korištenjem AI Hrvatsku gurnuli u vrh dijagnostike i liječenja karcinoma

Autor: Marija Brnić , 12. prosinac 2023. u 13:33
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Svetonedeljska Radiochirurgia postala referentni centar Siemens Healthineers.

Svetonedeljska onkološka poliklinika Radiochirurgia već je od svog osnutka prije sedam godina bila pionir u dijagnostici i liječenju karcinoma u Hrvatskoj, koristeći radioterapiju, radiokirurgiju i kemoterapiju, a sada ide i korak dalje – postaje referentni centar Siemens Healthineers za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

Novi revolucionarni iskorak koji je jučer službeno predstavljen javnosti, osiguravaju dva nova uređaja Siemens Healthineersa – fuzijski ultra HD MR uređaj snage 3 Tesla – model MAGNETOM Vida, te ultra HD dual energy PET CT uređaj – model Biograph Vision 600.

Uređaji su to, kako je istaknuto, s revolucionarnim tehnološkim karakteristikama koje redefiniraju granice snimanja, a fuzijom snimki koje daju uvodi se nova dijagnostička metoda koja daje uvid u stanje organizma i pojedinih organa.

7

godina rada već je iza onkološke poliklinike Radiochirurgia

Te dijagnostičke metode ovu polikliniku, ali i Hrvatsku, svrstavaju u vrh dijagnostike i liječenja raka u EU i na svjetskoj razini, istaknuli su osnivač i ravnatelj Radiochirurgije dr. Davor Schwarz i Neven Carev, direktor Siemensa Healthcare, predstavljajući novu tehnologiju u hrvatskoj medicini.

Na konkretnim primjerima prezentirani su načini korištenja umjetne inteligencije i njezinog doprinosa u povećanju mogućnosti liječenja pacijenata, jer omogućuje puno bolju detekciju i liječnicima osigurava umanjenje mogućnosti da se previdi tumor.

“Softver nakon snimanja sam pronalazi sumnjive lezije, koje standardnim procesom nije moguće uočiti. On ih lokalizira, mjeri njihov volumen i uspoređuje s nekim ranije napravljenim snimkama. Umjetna inteligencija ima visoku osjetljivost i pruža mogućnost ne samo sigurnijeg nalaženja tumora koji golim okom nisu vidljivi, nego i smanjuje broj pretraga i omogućuje brže liječenje”, istaknuo je dr. Schwarz na predstavljanju nove tehnologije na poliklinici.

Objasnio je i kako njegovi liječnici, nakon što se provedu snimanja, okupe i prolaze snimke i informacije koje pruži umjetna inteligencija, no konačnu odluku o liječenju ipak donose oni sami.

U liječenju nekih oblika raka, u Radiochirurgiji su dosegli visoku izlječivost, i više od 90 posto/IGOR KRALJ/PIXSELL

“Čovjek mora biti taj koji odlučuje i tek u rukama iskusnih profesionalaca umjetna inteligencija ima puni smisao”, istaknuo je Schwarz, objašnjavajući kako korištenje umjetne inteligencije liječnicima koristi i omogućuje veću sigurnost da će donijeti dobru odluku, a pacijentu time mogu pružiti brže i daleko preciznije liječenje.

Na velikom ekranu na kojemu dnevno liječnici Radiochirurgije analiziraju ovakve snimke i razmatraju kako liječiti otkrivene tumore, novinari su imali prilike vidjeti razlike između snimki pluća, jetre ili prostate na kojima standardnim obradama ne bi bilo moguće utvrditi lezije, od tek dva ili tri milimetra, no upravo njihovim otkrivanjem novom tehnologijom osigurava se pravovremeno liječenje.

Žele još bolje
Ono je u slučaju Hrvatske i najslabija točka u liječenju karcinoma. Schwartz podsjeća kako je Hrvatska druga najlošija u Europi po smrtnosti od tumora, upravo zbog toga što se Hrvati ne odazivaju pozivima za rano otkrivanje raka, iako imamo sjajne preventivne programe, te izbjegavaju redovite odlaske liječnicima.

Crne statistike

Schwartz podsjeća kako je Hrvatska druga najlošija u Europi po smrtnosti od tumora, upravo zbog toga što se Hrvati ne odazivaju pozivima za rano otkrivanje raka.

“Tumor može biti i najlakša i najteža bolest – ako se otkrije na vrijeme, može biti najlakša bolest, u suprotnome je najteža”, poručuje čelni čovjek Radiochirurgije, koja je do sada provela više od 10 tisuća operacija. Najveći dio korisnika njihovih usluga su hrvatski građani, no značajan broj pacijenata dolazi i iz susjednih država, a naročito iz BiH.

“Na žalost, preko HZZO-a je moguć tek dio zahvata, godišnje je to oko 1000 pacijenata, a kada potrošimo predviđenu kvotu, tražimo dodatan broj. To bismo svakako željeli promijeniti, jer i za nas je na taj način teško raditi, jer nam broj odobrenja dolazi kap po kap”, kaže Schwartz, dodajući da bi i ugovor s HZZO-om za veći broj pacijenata kojima se pokriva trošak pružio veću sigurnost i pacijentima, no, to ne ovisi o njima.

Za razliku od hrvatskog državnog zdravstvenog osiguranja, takav ugovor Radiochirurgia ima zaključen s BiH, koja svojim državljanima za liječenje karcinoma u Radiochirurgiji pokriva troškove. To, naravno, pruža i veliku mogućnost za daljnji rast Radiochirurgije.

35

milijuna eura dosad je već uloženo u tehnologiju u svetonedjeljskoj poliklinici

Daljnju perspektivu razvoja na krilima novih tehnologija u svetonedeljskoj poliklinici mogu i dalje očekivati, jer prema najavi direktora Siemens Healthcarea Nevena Careva, taj iskorak će se nastaviti. “Ovo je kruna naše dosadašnje suradnje, no suradnja se nastavlja”, poručio je Carev. Radiochirurgia uz najmoderniju tehniku ima i vrhunske liječnike, a trenutačno ih u sustavu ima oko 100. Poliklinika se konstantno se razvija, a Schwartz ističe da svu zaradu ulažu u daljnji razvoj.

U tehnologiju su, kaže, uložili do sada više od 35 milijuna eura. U liječenju nekih oblika raka, reći će i da su dosegli doista visoku izlječivost, i više od 90 posto, no žele dosegnuti i viši stupanj.

Odudaraju od standarda
Radiochirurgia je poliklinika koja po svemu odudara od standardne percepcije bolnica i medicinskih ustanova, a izuzetna je i po tomu da liječenje oboljele djece obavlja potpuno besplatno.

“Od samog početka rada, jednoglasno smo se složili, da radiokirurške zahvate za djecu ne naplaćujemo”, ističe Schwartz, dodajući da su uspostavili suradnju s dječjom bolnicom u Klaićevoj, koja im upućuje na liječenje djecu oboljelu od karcinoma.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Svi smo mi dionici u ai. U sin-ergiji

Imagej je isto ai

New Report

Close