Kolarić otkrio gdje će se sigurno popustiti mjere

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2021. u 10:02
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Velikih popuštanja najvjerojatnije neće biti. Na stolu je, nagađaju mediji, pitanje hoće li se kafićima dopustiti izdavanje kave za van. Blago popuštanje očekuje se u fitnes centrima i rekreativnom sportu.

Epidemiolog Branko Kolarić, inače član Znanstvenog savjeta Vlade, kazao je danas u programu N1 da se taj savjet nije sastao već duže vrijeme.

“Sastanak Savjeta smo trebali imati kada je bio potres, no on se nije održao. Sastanak savjeta od tada do danas nismo imali”, rekao je Kolarić.

“Jučer smo imali sastanak povjerenstva na kojem je predloženo da osobama u domovima za starije i nemoćne koje su procijepljene ili su preboljele virus dopuste posjeti. Tu skupinu ljudi smo uspjeli procijepiti u visokom postotku i drago mi je što će se oni moći vratiti normalnijem životu”, objašnjava Kolarić.

“Posjete će biti dozvoljene svima osim onih koji su akutno bolesni ili u stacionaru. Procijepljenost je negdje 50, negdje 60, a negdje čak i do 70 posto”, rekao je Kolarić.

Unatoč nedostatku cjepiva, korisnici domova za starije bili su nam prioritetna skupina i uspjeli smo ih procijepiti u visokom postotku, tvrdi.

Što je s cijepljenjem ostalih prioritetnih skupina?

“Da smo imali redovnu isporuku kako je bilo dogovoreno. Vjerujem da bismo sljedeći tjedan počeli cijepiti starije osobe koje nisu u institucijama. Zasad to odgađamo dok ne dobijemo nove doze cjepiva”, tvrdi Kolarić.

Komentirao je i trenutne dnevne brojke novozaraženih.

“Mi smo jako zadovoljni i govorimo da su mjere dale učinka pa se smanjuje broj zaraženih, ali konačno ove brojeve do kojih smo došli, a to je 700-800 dnevno, to je još uvijek puno. Novi sojevi koji se šire među djecom se šire brže, što nas zabrinjava”, rekao je Kolarić.

Što je sa sekvencioniranjem novih sojeva virusa?

“Mi smo uveli neka ograničenja što se tiče putnika iz zemlja u kojem ima novih sojeva. Sastanak je bio prije nekoliko dana. Detekcija novih sojeva se već radi, ali počet će se raditi na većem broju sljedećih dana. Na ovim postojećim PCR aparatima će se raditi sekvencioniranje novih sojeva”, kazao je Kolarić.

Upitan bi li se mjere trebale popuštati i koje, odgovara:

“Ja bih rekao kada bude popuštanje mjera da idu prvo škole, pa sportske aktivnosti pa ugostiteljske aktivnosti. I dalje trebamo paziti, imamo visok broj zaraženih dnevno. Imamo opasnost od novih sojeva koji se brzo šire među djecom”, ističe.

Kazao je kako je zasad izvjesno da će se popustiti mjere u domovima za starije.

“Za druge još ne znam što će biti odlučeno, možda i neće biti popuštanja mjera”, kaže Kolarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close