Kazne za ignoriranje COVID-potvrda na kraju neće plaćati Milanović, evo koga bi mogao koštati 10.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2021. u 09:11
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Predsjednik Ureda šefa države ima ovlasti čelnika tijela državne uprave, te je za upravlja- nje Uredom predsjednika nadležan Miljenić. Stoga, ako se na ulasku u Ured ne traži ni COVID-potvrda ni negativan test, odgovoran je Miljenić, premda je tako odlučio Milanović.

U Vladi još nisu osmislili zakonske promjene temeljem kojih bi se sankcioniralo čelnike lokalne i državne vlasti koji ne provode režim COVID-potvrda. Ministri koje je premijer Andrej Plenković zadužio za pronalaženje rješenja, Davor BožinovićVili Beroš i Ivan Malenica, još rade na tome. Potvrdio je to jučer potpredsjednik Vlade Božinović.

– Postoje razgovori na razini Vlade o tome, jedan smo i danas imali. Kad ćemo imati konkretan prijedlog izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, izvijestit ćemo o tome. Bit će to uskoro, izjavio je Božinović na konferenciji za novinare. Odbio je govoriti o detaljima zakonskog prijedloga.

Nije, dakle, tako jednostavno doći do rješenja koje bi prošlo Sabor, a onda i Ustavni sud. Poseban tu problem predstavlja predsjednik Zoran Milanović, koji je otvoreno rekao da se za ulazak u Ured predsjednika neće tražiti ni COVID-potvrda ni negativan test, i na kojeg je premijer na sjednici Vlade aludirao da iz pozicije cijepljenog s tri doze, »zaštićen kao lički medvjed«, poziva na neposluh.

Naime, piše Novi list, Ustav jamči predsjedniku Republike “imunitet nepovredivosti”. U članku 106. navodi se da se protiv predsjednika kazneni postupak može pokrenuti samo uz prethodno odobrenje Ustavnog suda. Premda se, prema svemu što se dosad zna, čelnike državnih tijela koji ne primjenjuju mjeru COVID-potvrde ne bi gonilo kazneno, nego prekršajno, upitno je bi li se i takva izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti mogla odnositi na Milanovića.

Možda je i zato ministar pravosuđa i uprave Malenica u srijedu govorio u ovom kontekstu da se ‘prije svega ide prema lokalnoj samoupravi’.

No, isti je dan navečer predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, gostujući o emisiji HTV-a Otvoreno, naglasio da bi novi zakon vrijedio i za Ured predsjednika, jer ‘zakon se ne može provoditi selektivno i da pojedini građani budu u povlaštenom položaju’. Iz toga bi se moglo zaključiti da su u HDZ-u ipak na tragu zakonskog akta kojim bi se obuhvatilo i Ured predsjednika. Ali ne i samog Milanovića. Financijske posljedice njegovog ustrajavanja da ne implementira COVID-potvrde, koje će izvjesno ući u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, mogao bi snositi predstojnik njegovog Ureda Orsat Miljenić.

Pravno uporište za to pruža Milanovićeva Odluka o Uredu predsjednika Republike. U njoj se predstojnika Ureda definira kao državnog dužnosnika, koji ‘prema zaposlenima u Uredu ima ovlasti čelnika tijela državne uprave’. Činjenica je da Odluka propisuje da predstojnik Ureda za svoj rad odgovara predsjedniku Republike, ali formalno je za upravljanje Uredom predsjednika nadležan Miljenić. Stoga, ako se na ulasku u Ured predsjednika ni od njegovih djelatnika ni od posjetitelja ne traži ni COVID-potvrda ni negativan test, odgovoran je Miljenić, premda je tako odlučio Milanović.

Naravno, netko bi iz državnog aparata, unatoč tome što je Milanović sam javno govorio da ‘neće maltretirati ljude u Uredu’, svejedno morao na licu mjesta utvrditi pridržavaju li se na Pantovčaku ove mjere ili ne. Predsjednik Republike trebao bi im dopustiti ovaj nadzor, a pitanje je bi li Milanović bio spreman napraviti takav ustupak. Uglavnom, ovo je politički i pravno vrlo zamršena situacija, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close