Kalinić o padu letjelice: I protuzračna obrana nam je zamrznuta, srećom nema mrtvih i ozlijeđenih

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2022. u 09:34
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Pavle Kalinić, bivši šef Ureda za hitne situacije Grada Zagreba, komentirao je pad nepoznate letjelice u Zagrebu.

“Nisam bio tamo, ali po informacijama koje imam radi se o bespilotnoj letjelici iz sovjetskog doba Tu-141, ali to ne možete uzeti sa stopostotnom sigurnošću. Jako velika sreća u ovoj nesreći je da nemamo mrtvih ni ozlijeđenih. Automobili se mogu popraviti, radi se o materijalnoj šteti, ali imali smo sreće da to nije palo kada ima ljudi na Jarunu, moglo je pogoditi neku zgradu ili školu. Trebamo biti presretni što se to tako dogodilo”, rekao je Kalinić.

Kalinić se pita i koliko je Hrvatska vojska nepripremljena kada se nešto ovakvo moglo dogoditi.

“Jučer sam saznao da vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut nego zamrznut, a vidim i da je naša protuzračna obrana isto zamrznuta. Tako da je dron zalutao, došao do Zagreba, niti ga je tko vidio. Tek lijepo kad je pljusnuo onda je policija intervenirala na poziv građana, prema tome to pokazuje u kojem je katastrofalnom stanju ono što se naziva HV”, rekao je Kalinić, prenosi Index.

Dok traje ruska invazija a Ukrajinu, upozorava i na stanje skloništa. Na riječi zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da ih je u Zagrebu 1.062 i da se periodički održavaju, Kalinić je poručio da bi bilo bolje da šuti svatko tko o ničemu ne zna ništa. A trebaju li građani biti zabrinuti?

“Sve se može dogoditi, jer vidjeli ste sada kada su se počela postavljati pitanja što je sa skloništima, nemamo ni skloništa. Stara nisu održavana, nova se ne grade. Tko je za to odgovoran? Naravno da to nitko to neće istražiti. Prema tome građani itekako trebaju biti zabrinuti za ovo”, rekao je.

Za kraj je rekao i što misli o teorijama da bi se sukob sa istoka mogao protegnuti i do Zapadnog Balkana.

“Tu su mnogi pomagali u tzv. Daytonskom sporazumu, no gdje god je Velika Britanija pomogla da se napravi mir, nakon toga imate tisuću godina rat. Nažalost to je neriješeno, stoga postoji velika opasnost. Rat u BiH nije završio, nego je, što bi neki rekli, zamrznut. Imamo problem i BiH, Crne Gore, Sjevernog Kosova i to su neuralgične točke koje ni Europa ovakva kakva jest nije u stanju sanirati na odgovarajući način. A Hrvatska je kao što vidimo u svim segmentima za bilo što nepripremljena”, rekao je Kalinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close