Kakvo je stanje u četiri najveće bolnice: Koliko imaju pacijenata, koliko zaraženog osoblja?

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2022. u 09:43
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tvrde da su spremni i na porast broja hospitalizacija, ali za sad neće povećavati kapacitete.

Iako iz dana u dan rušimo rekorde u novozaraženima, ništa od strožih mjera. Kakvo je stanje u četiri najveće bolnice u državi?

U KBC-u Zagreb situaciju su okarakterizirali kao ‘pod apsolutnom kontrolom’, no broj COVID kreveta je popunjen 80 posto. U najvećoj hrvatskoj bolnici tako se liječi 190 osoba. Zaraženi su i liječnici i medicinske sestre, oko 300 zdrastvenih djelatnika je izvan pogona. Dobra je vijest da za sada ne očekuju da bi ubrzo morali širiti kapacitete, piše Dnevnik.hr.

Iz KBC-a Split, stižu najgore vijesti. Jučer su oborili rekord u broju umrlih u jednom danu. Čak 12. I tamo su kapaciteti COVID odjela popunjeni 80 posto, a liječe 210 osoba. Na posao zbog zaraze ne dolazi oko 140 djelatnika. Polovicu čine medicinske sestre i tehničari zbog čega je u Split stigla i ispomoć.

U riječkom KBC-u situaciju su opisali kao stabilnu. Popunjen je svaki drugi krevet namijenjen za COVID bolesnike. Izvan pogona zbog zaraze je 25 liječnika i 49 medicinskih sestara i tehničara, a kad se tome dodaju i nezdrastveni djelatnici – na posao u najveću bolnicu u Primorju ne dolazi 150 zaposlenika.

Tvrde da su spremni i na porast broja hospitalizacija, ali za sad neće povećavati kapacitete.

U KBC-u Osijek sa 60 pacijenata koje liječe, kapaciteti COVID kreveta popunjeni su na oko 50 posto. Od ukupno 600 liječnika svaki dan zbog zaraze nedostaje njih pet do deset, a slična je situacija i s medicinskim sestrama i tehničarima kojih je u toj bolnici zaposleno oko 1300.

Za razliku od kolega iz Rijeke i Zagreba, u Osijeku očekuju porast hospitalizacija i bolesnih zaposlenika i pacijenata. Spremni su širiti kapacitete koje tvrde, mogu udvostručiti u dan do dva bude li potrebe.

Komentirajte prvi

New Report

Close